IGMG Genel Sekreteri Mete: “Müslümanların Aşırı Sağ Terörden Korunma Hakları Şarta mı Bağlı?

IGMG Genel Sekreteri Mete: “Müslümanların Aşırı Sağ Terörden Korunma Hakları Şarta mı Bağlı?

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck’in İslamî kuruluşlara yönelik yaptığı terörle aralarına mesafe koyma çağrısına cevap verdi. Mete, “Almanya’da Müslümanların ırkçı saldırılara karşı korunma haklarının şartlı mı?” olduğu sorusunu yöneltti.

İslam Toplumu Milli Görüş Sekreteri Ali Mete, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in Almanya’da Yahudi düşmanlığı ve dini hoşgörüsüzlüğün yeri olmadığına dair yaptığı geniş açıklamaya cevap verdi.

Robert Habeck’in net ve detaylı sözlerine teşekkür eden ve görüşlerinin büyük bir bölümüne katıldığını belirten IGMG Genel Sekreteri Mete, Habeck’in görüşlerinin bazı kısımlarının kafa karıştırdığını ve bunun için ilaveler yapılmasının zorunlu olunduğuna dikkat çekti.

Dine dayandırılan hoşgörüsüzlüğün Almanya’da kesinlikle yeri olmamasını destekleyen bu durumun tüm topum için tehlike arzettiğini bildiren Ali Mete, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Almanya’da Müslümanlara ve camilere yapılan ırkçı saldırılar karşısında toplumsal bir dayanışma hareketi göremediklerini bu yüzden de terkedilmiş hissettiklerini söyledi.

“Müslümanların Sağcı Şiddetten Korunması Şarta mı Bağlı?”

Irkçılığın Almanya’daki Müslümanlar için gündelik hayatın bir parçası olduğunu bildiren IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Müslüman karşıtı suçların aydınlatılma oranının endişe verici derecede düşük olduğuna dikkat çekti. Mete “Vakaların listesi buraya sığmayacak kadar uzun. Ancak sayısız cami saldırısını, Hanau’yu ya da NSU’yu hatırlayın. Kurbanların ve yaslı ailelerinin çoğu bugün hâlâ bu vakaların aydınlatılmasını bekliyorlar.” dedi.

Ali Mete, Robert Habeck’e, “Müslümanların aşırı sağcı şiddetten korunma hakkı neden herhangi bir şeye bağlı? “Hoş görülme hakları” hangi ara azaldı?” sorusunu da yöneltti.

“Müslümanlara Karşı Saldırılar Rapor Edilmiyor, Çünkü, Sonuçsuz Kalıyor”

Ali Mete özellikle Orta Doğu’da şiddetin tırmanmasından bu yana Müslüman karşıtı tehdit, şiddet ve ayrımcılıkla ilgili onlarca vakanın kayıtlara geçtiğini hatırlattıktan sonra bu saldırıların hepsinin rapor edilmemesi sebebiyle, aslında vakaların sayısının çok daha yüksek olduğunu bildirdi. Bunun sebebini “Çünkü soruşturmalar genellikle sonuçsuz kaldığı için mağdurlar saldırıları rapor etmiyorlar. Bu, özgür ve demokratik hukuk sistemimiz açısından oldukça üzücü bir durumdur.” şeklinde açıkladı.

İslami Kuruluşlara Teröre Aralarına Mesafe Koyma Çağrısı Hangi Anlatıya Hizmet ediyor?

Mete, Robert Habeck’in Müslümanlara ya da İslami cemaatlere terör saldırılarıyla aralarına mesafe koymaları çağrısını da eleştirdi. “Böylesi bir çağrıda bulunmanızın ardındaki mantık ya da bağlam nedir? Bu talep hangi anlatıya hizmet ediyor? Bu çağrı kimin değirmenine su taşıyor?” sorularını soran IGMG Genel Sekreteri Mete, geçtiğimiz üç hafta içerisinde İslami cemaatlerden çok sayıda net açıklama gelmesine ve her türlü antisemitizmi ve Hamas’ın saldırılarını kınadıklarını açıklamalarına rağmen yeniden açıklama istemelerine şaşırdığını ifade etti. Mete “Hangi zaman diliminde kaç açıklama yapılsaydı yeterli olurdu?” sorusunu sordu.

Siyaset ve Medyaya Güven Sarsıldı

7 Ekim’den bu yana Müslümanlar arasında gittikçe artan bir güvensizlik duygusunun hâkim olduğuna da vurgu yapan IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Müslüman toplumda, özellikle de gençler arasında, büyük ölçüde buradaki tartışmanın tetiklediği endişe verici bir yabancılaşma gözlemlediğini bildirdi. Ali Mete Robert Habeck’e cevabını şu sözlerle bitirdi:

“Pek çok genç, Müslümanlar ve İslami kuruluşlar Orta Doğu’da yaşananlardan kolektif olarak sorumlu tutulduklarında ve bazı insanların çektikleri acılar diğerlerinden daha değersiz göründüğünde, vatan olarak adlandırdıkları ülkede geleceklerinin nasıl olacağını merak ediyor. Şu anda farklı ve vicdanlı seslere ihtiyaç var. Sayın Habeck, açıklamanızın büyük bir kısmı için teşekkür ederim. Ancak bazı kısımları kafaları karıştırıyor.”