Almanya Ekonomi Bakanı’ndan Emeklilikte Çalışana 9 Bin Euro Fazla Maaş Önerisi

Almanya Ekonomi Bakanı’ndan Emeklilikte Çalışana 9 Bin Euro Fazla Maaş Önerisi

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, emeklilikte çalışanların aylık yüzde 10 civarında daha fazla kazanmasını önerdi.

Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’ten (Yeşiller) vatandaşları yakından ilgilendirecek bir öneri geldi. Habeck’in önerisine göre, normal şartlarda emeklilik kasasına ödenen primlerin, direk çalışana ödenmesi öngörülüyor.

artış senelik 9 bin 285 Euro’yu bulabilir

Buna göre emeklilikte ortalama maaş ile çalışanların yıllık 5 bin 215 Euro fazla gelir edebileceği vurgulanıyor. Bu miktarın maaşa göre senelik 9 bin 285 Euro’ya kadar artabileceği aktarıldı.

“emeklilik ve işsizlik sigortası primleri çalışana ödensin”

Robert Habeck yaptığı öneride, işverenlerin mevcurt durumda ödediği emeklilik ve işsizlik sigortası primlerini kaldırmak istiyor. Bunun yerine, bu primlerin doğrudan çalışanların kendisine ödenmesini öneriyor. Habeck, bu şekilde net maaşın önemli ölçüde artmasını hedefliyor.

yüzde 10,6’lık bir artış

Mevcut durumda işverenin ödediği emeklilik sigortası primi brüt maaşın yüzde 9,3’ünü, işsizlik sigortasında ise yüzde 1,3’ünü oluşturuyor. Bu, söz konusu çalışanın maaşında yüzde 10,6’lık bir artış anlamına geliyor.

hükümetin kararı merak konusu

Bu öneri, Habeck’in Almanya’nın rekabet gücünü koruma stratejisinin bir parçası olarak açıklanırken, hükümetin bu konuda nasıl bir yol izleyeceği, önümüzdeki hafta veya aylarda netlik kazanacağı bekleniyor.(bb)