IGMG Genel Sekreteri Mete: “Müslümanlar Şiddetin Karşısında Bir Siperdir”

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, imamlar toplantısında, İsrail-Filistin savaşının Avrupa’ya yansımasıyla ilgili konuştu. Ali Mete, IGMG’nin bu süreçte tüm insanları itidale çağırdığını belirtti.

İslam Toplumu Millî Görüş camilerinde süreli olarak görev yapmakta olan imamlar için organize edilen “Kısa Dönem İmam-Hatipler Toplantısı’’ 1 Kasım 2023 tarihinde IGMG Genel Merkez binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, IGMG Genel Sekreteri Ali Mete İsrail-Filistin savaşının Avrupa’ya yansımasıyla ilgili konuştu. Ali Mete, IGMG’nin bu süreçte tüm insanları itidale çağırdığını, herkesi insan haklarına ve uluslararası hukuka uymaya davet etti.

“üç boyutlu bir imtihan süreci yaşıyoruz”

Ali Mete, sözlerinin devamında, “Pandemi, doğal afetler ve savaşlar; içerisinden geçtiğimiz hassas zaman diliminden dolayı insanlık olarak, Müslüman olarak ve teşkilat mensubu olarak üç boyutlu bir imtihan süreci yaşıyoruz. Dünyanın her bir tarafında vuku bulan çatışmalar ile beraber yaşadığımız toplumlar zehirlenmemeli, yaşanılmaz hale gelmemeli.” diye kaydetti.

“Müslümanlar Sorunun değil çözümün parçasıdır”

IGMG veya diğer İslami cemaatler üzerinden siyasi prim yapıldığını eleştiren IGMG Genel Sekreteri, Müslümanların ve temsil kurumlarının şiddet ve terörle bir arada anılarak, mevcudiyetlerinin topyekün sorgulanmasının yanlış olduğunu belirtti. “Zira Müslümanlar şiddetin karşısında bir siperdir. Sorunun değil çözümün parçasıdır. Camilerde radikal insan yetişmez. Tam tersine: Hakkın ve hukukun ne olduğunu bilen ve bunu talep eden, sorumluluk sahibi olan, vasat, basiretli ve mutedil insanlar yetişir.” diye ekledi.

“her insanın hayatı korunmalıdır”

Ali Mete, Müslümanların insanlar arasında değer farkı gözetmediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti. ‘’Irkı, dini ve yaşadığı yer neresi olursa olsun her insan yaradandan ötürü aynı değere sahiptir, hayatı korunmalıdır. Aynı şekilde ibadethaneler de, cami, havra ve kiliseler de korunmalıdır. Masum bir insanın ölümüne sevinilmesini tasvip etmeyiz. IGMG ümmetçi bir teşkilattır. Dini bir cemaat olarak prensibimiz: Kim tarafından işlenirse işlensin ve kime yönelik olursa olsun, haksızlık haksızlıktır.’’

“İmamlarımız seçilmiş kişilerdir”

Toplantında IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç ise imamların önemine değinirken, ‘’Teşkilatımızda görev yapmakta olan bir hocalarımızdan hangi statüde olursa olsun beklentimiz aynıdır, bu da görev süresinin son gününe kadar gayretle hizmet etmektir.’’ diye kaydetti. İmamlar arasında herhangi bir fark gözetmediklerini ve her imam-hatibin aynı değerde olduğunu vurguladı. Hocaların  farklı kurumlardan gelmiş olmalarının bir tesadüf olmadığını belirten Yalınkılıç, her birinin seçilerek vazifeye getirildiğinin altını çizdi.

eğitim çalışmaları topluma büyük katkı sağlıyor

IGMG Eğitim Başkanı Yardımcısı Dr. Hakan Aydın ise konuşmasında Kuran Eğitimi ve Temel Dini Bilgiler eğitiminin önemine değindi. Eğitim Başkanlığı’nın eğitim stratejileri ve eğitim modellerini tanıtan Hakan Aydın ‘’Temel Eğitim çalışmalarımızda yetişen çocuklarımızın aldıkları İslami eğitimin yanında hem Türkçeleri, hem de hangi ülkede ise yerel dilleri gelişmektedir.‘‘ diyerek eğitim çalışmalarında rol almanın topluma sağladığı katkıya dikkat çekti.

‘‘Gençlerimizin en önemli rol modelleri imamlarımız”

IGMG Gençlik Başkanı Furkan Kahraman “Gençlerin günlük hayatta en çok rol modellere ihtiyacı var, bu ihtiyacı karşılamada gençlik idarecilerimiz ne kadar hayati bir rol oynuyorsa imamlarımız en az o kadar rol oynamaktadır, zira dini eğitimlerini karşılamada en büyük pay sahibi olan hocalarımızdır dolayısıyla onların her türlü davranışı gençler tarafından izlenmektedir.” diyerek  imamların her daim göz önünde olduğunu belirtti.

“Hocalarımızın misyonu bu süreçte her zamankinden daha mühim “

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, İslam Toplumunun her zamankinden daha fazla manevi desteğe ihtiyacı olduğunu belirtirken, “Hocalarımızın misyonu bu süreçte her zamankinden daha mühim bir hal almıştır. İmamlarımızın yaşanan doğal afetler ve özellikle Gazze’de yaşanan insanlık dramından dolayı cemaatimizin camilerde daha çok  bir araya gelmeye ihtiyacı var. Bu vesileyle hocaların, teheccüd namazı kılmaya, kadın, erkek, genç, yaşlı herkesi birlikte toplu sabah namazı buluşmalarına katılmaya teşvik etmelerinin gereğine değindi.

Bekir Altaş: “çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor”

Hasene İnsani Yardım Derneği Başkanı Bekir Altaş ise Hasene’nin yaptığı insani yardımlarla ilgili bilgiler paylaşırken, “Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye ve Suriye’de yaşanan büyük deprem felaketinin ardından Afganistan ve Fas’ta gerçekleşen deprem, Libya Sel Felaketi, Gazze ve Batı Şeria’da devam eden savaş neticesinde oluşan İnsani Yardım Krizi söz konusu. Bu zor zamanda ve zor şartlara rağmen insani yardım çalışmalarımız hız kesmeden titizlikle devam ediyor.” diye kaydetti.

“Gazze için hazırlıklar tamamlandı”

Bekir Altaş, Gazze’de yardıma muhtaç insanlara yardımların ulaştırılması için atılan adımları da anlatırken, “Mazlum ve mağdurlara yardım götürebilmek için yapılan uluslararası girişimlerimiz var. Gazze için hazırlıklar tamamlandı, kapının açılması halinde muhtaçlara en kısa sürede yardımları ulaştıracağız.” Bekir Altaş, “Mazlumlar için insani yardım çalışmalarına destek verirken onlar için dua etmeyi de ihmal etmemek gerekir’.” diye ekledi.(bb)