BM Sözcüsü: Dünyada Bir Cehennem Varsa, Gazze’nin Kuzeyidir

BM Sözcüsü: Dünyada Bir Cehennem Varsa, Gazze’nin Kuzeyidir

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Gazze’nin kuzeyinin dünyadaki cehennemi yaşadığını söyledi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar 35. gününde devam ediyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke,  yardım tırlarının Gazze’nin kuzeyine ulaştıramadıklarını söyledi.

Laerke, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, İsrail’in ablukası ve saldırıları altındaki Gazze’deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

[post-refarans id=”50689″ taraf=”sol”]

“Yardım tırlarımızı ulaştıramıyoruz”

BM’nin yardım tırlarının, nüfusun daha yoğun olduğu Gazze’nin güneyine ulaştırıldığını belirten Laerke, “Yardım tırlarımızı Gazze’nin kuzeyine ulaştıramıyoruz. Eğer şu anda dünyada bir cehennem varsa, Gazze’nin kuzeyidir.” diye konuştu.

Gazze’nin kuzeyinde yüz binlerce kişinin bulunduğunu hatırlatan Laerke, bu durumun “çok moral bozucu” olduğunu söyledi.

İsrail günlük 4 saat çatışmalara ara vermeyi kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze için “çatışmalara insani ara verme” formülü yerine “insani ateşkesi” desteklediğini yineledi.

Laerke, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, “ABD ve Batı ülkeleri Gazze’de çatışmalara ‘insani ara’ verilmesini destekliyor. Beyaz Saray, İsrail’in günlük 4 saat çatışmalara ara vermeyi kabul ettiğini dün açıkladı. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana 11 bine yakın sivil öldürüldü. Sizce de çatışmalara insani ara verilmesi geçici bir çözüm değil mi? Bu, Gazze’deki ölümleri engelleyebilir mi?” sorusunu yanıtladı.

BM “insani ateşkesi” çağrısını yineledi

Laerke, “Bu durumda ancak insani ateşkesin işe yarayacağı yönündeki çok açık ve tutarlı çağrımızı tekrarlayabilirim. Bugün bu pozisyonumuzu değiştirmiyoruz.” dedi. Beyaz Saray, dün İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini bildirmişti. (aa,c)