Almanya’da Vatandaşlık Parası Dolandırıcılığı Arttı

Almanya’da Vatandaşlık Parası Dolandırıcılığı Arttı

Vatandaşlık parası dolandırıcılığı olaylarını araştıran Almanya iş ajansları ile emeklilik sigortası 82 binden fazla kişinin haksız olarak para aldığını ortaya çıkardı.

Almanya’da çok sayıda vatandaşlık parası dolandırıcılığı tespit edildi. Yapılan araştırmalar sonrasında, ülkede az gelirliler için verilen vatandaşlık parasında önemli oranda yolsuzluk yapıldığı ortaya çıktı. Yolsuzlukların önemli bir kısmının çalıştığı hâlde çalışmıyor olarak gösterilen kişiler tarafından yapıldığı tespit edildi. Öte yandan, Bulgaristan ve Romanya gibi doğu Avrupa ülkelerinden getirilen ailelerin de vatandaşlık ve çocuk parası yolsuzluğunda örgütlü bir şekilde kullanıldığı ortaya çıktı.

82 Bin 200 Vatandaşlık Parası Dolandırıcılığı

Sol Parti’nin konuya ilişkin soru önergesine cevap veren Federal Hükümet, 2022 yılında toplamda 82.200 yolsuzluk vakasının tespit edildiğini bildirdi.

Vakaların önemli bir bölümü, iş ajanslarının emeklilik sigortası verilerini incelemesi ile ortaya çıktı. Bu incelemeler sonucunda çok sayıda kişinin çalıştığı hâlde çalışmıyor görünerek vatandaşlık parası aldığı tespit edildi.

Doğu Avrupa’dan Organize Yolsuzluk

Öte yandan iş ajanslarının çocuk kasası ile işbirliği hâlinde yaptığı araştırmasında, Bulgaristan ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinden çok sayıda çocuklu ailenin Almanya’ya getirildiği, sosyal yardımların verildiği ilgili dairelere müracaatlar yapıldıktan sonra aynı zamanda çocuk parası için de müracaat ettirildikleri tespit edildi. İlgili aileler adına yapılan ikamet kaydı ve banka hesaplarının açılması sonrasında, ailelerin Bulgaristan ile Romanya’ya geri gönderildiği, çetelerin verilen sosyal yardımlarla çocuk paralarını aldığı açıklandı.

Söz konusu Bulgar ve Romanyalı ailelerin bu amaçla çok sayıda konutta ikamet ediyor gösterildikleri, bir adreste bazen 10 ailenin ikamet adresi bulunduğu da ortaya çıktı. Tespit edilen ailelerin ödemeleri durdurulduğu gibi ikamet kayıtları da silindi.