“Merkel’in Mülteci Kızı”nın Filistin’e Destek Mesajına Tepki: Vatandaşlıktan Çıkarılsın!

“Merkel’in Mülteci Kızı”nın Filistin’e Destek Mesajına Tepki: Vatandaşlıktan Çıkarılsın!

Almanya’da “Merkel’in Mülteci Kızı” olarak ünlenen Reem Sahwil’in Filistin’e destek mesajı tepki gördü. Eski Alman Federal Meclisi Üyesi Eckardt Rehberg, Reem’in vatandaşlığının iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Almanya’da 2015 yılında Mülteci Krizi’nin yüzü olan ve “Merkel’in Mülteci Kızı” olarak ünlenen Reem Sahwil, Filistin’e destek mesajından dolayı tepki gördü. Sahwil, Instagram profili üzerinden İsrail’in ve Filistin bölgelerinin sınırlarını gösteren bir çizim paylaştı. Altında, “From the River to the Sea, Palestine will be free” (“Nehirden denize Filistin’e özgürlük”) ifadeleri yer aldı. Sahwil’in bu mesajı büyük tepki toplarken, bunun antisemitik bir yok etme çağrısı olduğu ileri sürüldü.

“pasaport ve vatandaşlık geri alınmalı”

Angela Merkel’e uzun yıllar süren siyasi yolunda arkadaşlık eden eski Alman Federal Meclisi Üyesi Eckardt Rehberg, bu durumun derhal düzeltilmesi gerektiğini savunurken, “Reem gibi bizim değerlerimi paylaşmayan kişiler Alman vatandaşı olamaz veya kalamaz. O, vatandaşlığı hileli bir şekilde elde etti.” diye konuştu. Reem’e vatandaşlık verilmesinin bir hata olduğunu ileri sürden Rehberg, “Bu düzeltilmeli, pasaport ve vatandaşlık geri alınmalı.” dedi.

“slogan neredeyse tüm İsrail karşıtı gösterilerde yasaklandı”

Federal İçişleri Bakanlığı, “Nehirden denize Filistin’e özgürlük” sloganını neredeyse tüm İsrail karşıtı gösterilerde yasakladı. Ancak Amerikalı yazar Yousef Munayyer, kaleme aldığı bir makalede bu sloganın sadece “Filistinlilerin kendi vatanlarında başkalarını dışlamadan, ya da başkaları tarafından dışlanmadan, özgür ve eşit yurttaşlar olarak yaşama” arzusuna vurgu yaptığını ifade etmişti.

Reem Sahwil

Reem Sahwil, 2015’te o dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapılan bir görüşmede ülke çapında tanınmıştı. Ailesiyle birlikte 2010’da Almanya’ya gelen Sahwil, kameralar önünde sınır dışı edilme korkusunu anlatmış ve gözyaşlarına boğulmuştu. Merkel, kızı teselli etmiş, daha sonra Başbakanlıkta ağırlamıştı. Reem 2017’de sınırsız ikamet izni, 2023 yılında Alman vatandaşlığını almıştı.(bb)