Gazze’de Geçici Ateşkes Filistinlilerin Yaşadığı Felaketi Gözler Önüne Serdi

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara verilen insani ara, Tel Aviv’in yerlerinden edilen ve göç etmek zorunda kalan Filistinli sivillere karşı işlediği insani suçları ve bölgede yaşanan felaketi gözler önüne serdi.

Gazze’deki insani ara Filistinlilerin haftalardır yaşadığı felaketi gözler önüne serdi. Sosyal medya platformlarında yayımlanan video ve fotoğraflar, Gazze Şeridi’nin batısındaki Reşid Caddesi boyunca İsrail’in hava saldırılarına hedef olmuş sivil araçlar ile öldürülen sivillerin cesetlerini kamuoyuna gösterdi.

Yayımlanan videolarda, İsrail ordusunun hedef aldığı araçların içindeki sivillerin cansız bedenleri görülüyor.

Öte yandan insani aranın ikinci gününde, Gazze’nin güneyindeki çarşı ve dükkanlar, temel ihtiyaçlarını temin etmek isteyen Filistinlilerle dolup taştı.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara verilen insani arayı fırsat bilen Filistinli çiftçiler, tarlalarından topladıkları sebzeleri çarşılara getirirken, dükkanları hasar görmeyen satıcılar kepenkleri açarak satış yapmaya başladı.

Tel Aviv’in 50 günden fazladır süregelen aralıksız saldırılarının meydana getirdiği insani felaketten etkilenen Filistinliler, ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilmek için Gazze’deki çarşıya akın etti.

Filistinli ekonomi uzmanı Muhammed Ebu Ciyab, yaptığı açıklamada, insani arayı fırsat bilen halkın gıda ve giyim ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını kaydetti.

İsrail’in insani aranın ardından saldırılara devam edeceği yönündeki açıklamalarının halkı açlık korkusuyla karşı karşıya bıraktığını belirten Ebu Ciyab, “Gazze Şeridi’nin kuzeyinden yoğun göç alan bölgedeki dükkanların stokları tükendi. İnsani ara ve İsrail’in devam eden tehditleri insanları daha fazla gıda temin etmeye sevk ediyor.” diye konuştu.

İsrail, insani aranın ardından saldırılarını sürdüreceğini açıkladı

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, “Tüm rehinelerin ailelerine güvence vermek istiyorum: Durmayacağız, rehineleri geri almak ve caydırıcılığı yeniden tesis etmek için Gazze’deki çabaları ve ‘askeri harekatı’ yeniden başlatacağız. dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da “Kısa bir insani ara olacak, sonrasında tüm askeri gücümüzle savaşa devam edeceğiz. Hamas’ın yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması hedefini gerçekleştirinceye kadar durmayacağız. (Hamas’ın elinde) 240 esir var ve bu, kabul edebileceğimiz ve hoş görebileceğimiz bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Filistin Kızılayı, Birleşmiş Milletler (BM) koordinasyonunda, Gazze kentindeki El-Ehli Baptist Hastanesinden Gazze Şeridi’nin güneyine 70 yaralı ve hastanın tahliye edildiğini duyurdu.

Filistin Başbakanı Muhammad Iştiyye de Ramallah’ta kabul ettiği İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’a “Gazze’deki Filistin halkına yönelik savaşı durdurması için” İsrail’e baskı yapma çağrısında bulundu.

 

 

(c/aa)