Almanya’da Bürgergeld Aldi ve Lidl’i Kötü Etkiledi: Çalışacak Eleman Bulamıyorlar!

Almanya’da Bürgergeld Aldi ve Lidl’i Kötü Etkiledi: Çalışacak Eleman Bulamıyorlar!

Almanya’da Vatandaşlık Parası noktasında toplum ikiye ayrılmış durumda. Aldi ve Lidl gibi süpermarketler ise Vatandaşlık Parası sonrası olumsuz etkilenirken, işçi bulamamaktan şikayetçi.

Almanya’da Aldi ve Lidl gibi süpermarketler personel sıkıtnısı yaşıyor. Birçok şirket büyük bir uğraşla bu eksiği kapatmaya çalışıyor. Vatandaşlık Parası’nın bu noktada büyük etkisi olduğu belirtiliyor. Özellikle vatandaşlar Vatandaşlık Parası miktarını asgari ücretle kıyasladığında çalışmanın mantıklı olmadığını düşünüyor.

temizlik personeli bulamıyorlar

Süpermarketlerde normal şartlarda çalışan temizlik şirketleri dahi personel sıkıntısı yaşıyor. Bu nedenle mevcut durumda Aldi, Lidl ve diğer şirketler kendi temizlik personelini işe almaya çalışıyor. Bununla birlikte özellikle mağaza personelinin bir nebze rahatlatılması amaçlanıyor. Genellikle mağaza personeli kendi görevinin yanı sıra ayrıca temizlik işleriyle de uğraşmak zorunda kalıyor. Fakat mağazalar temizlik personeli bulma noktasında da büyük zorluklar yaşıyor.

birçok kişi çalışmayı mantıklı bulmuyor

Süpermarketler söz konusu işler için 12 ila 14,50 Euro arasında ödeme yapıyor. Vatandaşlık Parası’nın 2024 yılında daha da yükseleceği gözönünde bulundurulduğunda ve vatandaşlık parası miktarı asgari ücretle kıyaslandığında, birçok kişi çalışmayı mantıklı bulmuyor.

bakandan vatandaşlık parasına güvenip çalışmayanlara uyarı

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, vatandaşlık parasına güvenip işini bırakanlara uyarıda bulunurken, “Vatandaşlık parası nedeniyle işini bırakacak kadar aptal biri, ilk etapta vatandaşlık parası alamaz. Bu kişiye ayrıcı işsizlik parası engeli verilir.” diye vurguladı.(bb)