Almanya’da Elektriğe Büyük Zam Yolda: Vatandaş Nelere Dikkat Etmeli?

Almanya’da Elektriğe Büyük Zam Yolda: Vatandaş Nelere Dikkat Etmeli?

Almanya’da elektrik parası ile ilgili planlanan zamlar noktasında uzmanlar, vatandaşların yeni yılda yüksek enerji fiyatları ile ilgili hazırlıklı olmaları ve ek ödemeler için kenarda para bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Almanya’da elektrik parası gelecek yıl yükselecek. Hükümet tasarruf planları kapsamında gaz ve elektrik fiyat freni uygulamasına yeni yılda son veriyor. Buna göre 2024 yılında elektrik ve gaz fiyatlarına büyük bir zam gelmesi öngörülüyor. Hali hazırda yüksek elektrik fiyatlarıyla karşı karşıya olan haneler için bu durumun ciddi maddi sonuçlar doğurması bekleniyor. Uzmanlar hangi konular hakkında vatandaşı uyarıyor?

haklı olup olmadığı araştırılmalı

Uzmanlar, Almanya’da elektrik parası ile ilgili yapılan zamların, vatandaşlar tarafından ilk etapta haklı olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirtiyor. Buna göre özel sözleşmelerde fiyat artışının, Genel İş Şartları (AGB) ile bağdaşıp bağdaşmadığı sorulması gereken ilk soru.

zamdan önce mektup gelmeli

Ayrıca fiyat artışı hakkında vatandaşa yapılacak zamdan belli bir zaman önce bildiri gelmesi gerekiyor. Bu mektubun içerisinde yapılacak zam ile ilgili detaylı ve net bilgiler mevcut olmalı.

zam ile birlikte özel fesh hakkı

Bunun yanı sıra vatandaşlar şirket değişikliği ile daha tasarruflu bir tedarikçiye geçiş sağlayabilir. Özellikle fiyatlar zamlandığında vatandaşın özel fesh hakkı söz konusu. Bu noktada vatandaşlar aktif olmalı ve söz konusu iptal süresi içerisinde sözleşmeyi kendisi iptal etmeli. Mevcut tedarikçi ile fiyat pazarlığı da yapılabilir.

katılım ücreti tüm tedarikçilerde yükselecek

Uzmanlar bazı durumlarda, tedarikçi değişikliğiyle önemli ölçüde tasarruf edilebileceğini belirtiyor. Ancak bunun katılım ücretleri için geçerli olmadığı ifade ediliyor. Bu ücretin yeni yılda tedarikçiden bağımsız şekilde tüm vatandaşlar için daha yüksek olacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.

tedarikçiyi değiştirmek isteyenlere önemli tavsiye

Uzmanlar son olarak tedarikçiyi değiştirmek isteyenlere şu tavsiyede bulunuyor: Öncelikle enerji tüketimi belirlenmeli. Bunun için geçmiş yılın faturası ve güncel sayaç endeksine bakılmalı. Bunun üzerine, bu değerleri göz önünde bulundurarak diğer tedarikçilerin fiyat ve hizmetlerini karşılaştırmak daha sağlıklı bir fikir verir.(bb)