Almanya’da Hükümet Kararlaştırdı: Çifte Vatandaşlık Resmen Geliyor!

Almanya’da Hükümet Kararlaştırdı: Çifte Vatandaşlık Resmen Geliyor!

Almanya’da Trafik Lambası Koalisyonu, yeni vatandaşlık yasa tasarısını kabul etti. Yeni yasaya göre, vatandaşlığa kabul kolaylaştırılacak ve çifte vatandaşlık mümkün olacak.

Almanya’da Trafik Lambası Koalisyonu, vatandaşlık yasasını reform etmeyi planlıyor. Bugün itibariyle kabul edilen yeni yasa tasarısı, vatandaşlığa kabulü kolaylaştırmayı ve genel anlamda çifte vatandaşlığın mümkün olmasını öngörüyor.

üç yıla kadar inebilir

Yeni yasaya göre ayrıca uzun süredir yasal olarak Almanya’da yaşayan yabancı uyrukluların, beş yıl sonra Alman vatandaşlığı için başvuruda bulunabileceği ifade edildi. “Özel entegrasyon çabaları” olan kişiler için vatandaşlığa kabul süresinin üç yıla da indirilebileceği belirtildi.

mevcut durumda 8 yıl

Bunun, iyi dil bilgisi, fahri çalışmalar veya okulda/işte ortalamanın üzerinde üst düzey performanslar durumunda gerçekleştirilebileceği aktarıldı. Mevcut düzenlemeye göre ise bu süre normal şartlarda 8 yıl.

Çifte vatandaşlık artık mümkün olacak

Öte yandan genel anlamda çifte vatandaşlığın da mümkün olacağı bilgisi paylaşıldı. Şu ana kadar, az sayıda istisna dışında, Alman vatandaşlığını kabul eden kişiler, eski vatandaşlığından vazgeçmek zorunda. Yeni yasayla birlikte bu durum da ortadan kalkmış olacak.

Çocuklarda 5 yıl şartı

Ayrıca Almanya’da yaşayan yabancı kökenli tüm çocuklar, en az beş yıl boyunca yasal olarak Almanya’da yaşayan bir ebeveyni olması durumunda, ilave bir şart olmadan Alman vatandaşlığını alabilecek. Şu ana kadar bu süre bu noktada da 8 yıldı. Ancak, kendi geçimini sağlayamayan veya Almanya’da suç işlemiş olan kişilerin vatandaşlığa kabulünün zorlaştırılması planlanıyor.(bb)