Almanya’da Okul Kıyafetleri Tartışması: Yeni Düzenleme Getirilmesi İsteniyor

Almanya’da Okul Kıyafetleri Tartışması: Yeni Düzenleme Getirilmesi İsteniyor

Almanya’da öğrencilerin okula uygunsuz, bol, yırtık veya açık kıyafetlerle gelmelerini engelleyen düzenleme yapılması istendi. Tek tip üniformaya olumlu bakılmıyor.

Fransa’da okullarda Müslüman kızların bol ve uzun elbise giymesini yasaklanmasının ardından Almanya’da da okul kıyafetleri tartışması başladı. Almanya Okul Aile Birliği Konseyi öğrencilerin okulda istedikleri gibi giyinmesinin önüne geçmek amacıyla bir kıyafet düzenlemesinden yana olduğunu bildirdi.

Almanya’daki okul kıyafeti tartışması Fransa’daki gibi sadece Müslüman kız öğrencileri hedef almıyor. Tartışma hem tüm kız hem de tüm erkek öğrencileri ilgilendiriyor.

Almanya Federal Okul Aile Birliği Konseyi Başkanı Christiane Gotte, öğrencilerin özellikle uygunsuz, bol, yırtık veya açık kıyafetlerle okula gelmemelerini düzenleyen bir kuralların geçerli olmasını isterken, böyle bir düzenlemenin aynı zamanda öğrencilerin annelerinin çocuklarıyla giyilecek kıyafetler konusunda tartışmalarını da önleyeceğini açıkladı. Christiane Gotte, federal bir sisteme sahip olması nedeniyle, tüm Almanya’da ortak bir kıyafet düzenlemesinin mümkün olmayabileceğine de vurgu yaptı.

“Belirlenmiş Kıyafet Düzenlemesine Hayır”

Bu arada, Almanya Öğretmenler Birliği Başkanı Stefan Düll, okullarda belirlenmiş bir kıyafet düzenlemesine karşı çıktı. Ancak bununla beraber okulların ne bir plaj ne de bir kulüp olmadığına dikkat çeken Stefan Düll, bir tişörtün ne kadar uzun veya ne kadar kısa olacağına dair bir ölçü bulmanın zor olduğunu, ayrıca Almanya’da tarihsel nedenlerle özgürlüklerin kullanmada farklı bir konumda bulunulduğunu söyledi.

“Spor Eşofmanı ile Okula Gelinmez”

Almanya’da bu sene Wermelskirchen kasabasındaki bir okul, spor eşofmanları ile okula gelinmesini yasaklamıştı. Alman Adab-ı Muaşeret Cemiyeti, okulun öğrencilerin spor eşofmanı ile okula gelmelerini yasaklamasını görgü kurullarına toplumsal uyum bakımından doğru bulmuştu.

“Üniforma Şartı Mümkün Değil”

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un okullarda tek tip üniforma önerisi de Almanya’da tartışılan konulardan birisi oldu.

Almanya Eğitim Dernekleri Birliği Başkan Yardımcısı, Tomi Neckov okullarda getirilecek olan üniforma şartının ebveynlerle çocukların kıyafet seçimi özgürlüğünü ihlal edeceğini, tek tip kıyafetin sosyal adaleti temin etmeyeceğini bildirdi. Eğitim Dernekleri Birliği Başkan Yardımcısı, Tomi Neckov ayrıca, ek okul üniforması almanın bazı ailelere yük anlamına geldiğini de ifade etti.(ib)