Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Yabancı Anaokulu Eğitmenlerinin Diplomasını Hemen Kabul Edecek

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Yabancı Anaokulu Eğitmenlerinin Diplomasını Hemen Kabul Edecek

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Aile Bakanlığı eyalette bulunan 10 bin 500 anaokulunda eğitmenlik yapacak olan ancak diplomalarını Almanya dışından alan eğitmenlere hemen görev verecek.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti, eyaletteki anaokullarında çalışmak isteyen ancak diplomalarını Almanya dışından almış bulunan eğitmenlerin istihdamını hızlandıracak. Vasıflı personel hemen istihdam edilebilecek.

Eyalet Aile Bakanı Josefine Paul, yabancı diplomaların tanınma sürecinin çok uzun olduğunu bundan sonra diploma tanınma süreci için beklenmeyeceğini açıkladı. Süreç, yabancı diplomaların anaokulu idaresinin Almanya Eğitim ve Kültür Bakanları Konferansı’nın (KMK) “Anabin” adlı veri tabanı üzerinden hemen değerlendirmesi ile kısaltılacak.

“Prosedür Nedeniyle Vasıflı Personeli Kaybedemeyiz”

Anaokullarına alınacak yeni personelin mevcut anaokulu personelinin yükünü azaltacağına eyletteki 10 bin 500 anaokuluna giden 700 binden fazla anaokulu çocuğu için daha rahat imkanlar sağlayacağını söyleyen Bakan Paul “Uzun ve pahalı diploma tanınma prosedürleri nedeniyle Kuzey Ren Vestfalya’daki bir anakolunda çalışmak isteyen nitelikli eğitmenleri kaybediyor olmamız kabul edilemez.” Değerlendirmesinde bulundu.

Müracaat için Almanya dışındaki eğitim kurumlarının diploma ve sertifikalarını tanıyan Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen: ZAB’ın tanıma süreci beklenmeyecek.
Bunun yerine ilgili anaokulu, ilgili kişinin diplomasını Almanya Eğitim ve Kültür Bakanları Konferansı’nın (KMK) “Anabin” adlı veri tabanı üzerinden değerlendirerek geçerliliğini kabul edebilecek.

Anabin veritabanında yaklaşık 180 ülkenin eğitim sistemleri hakkında bilgi ve değerlendirmeler yer alıyor. Bu veritabanı aracılığıyla hangi ülkenin hangi kurumunun eğitiminin yeterli olup olmadığı tespit ediyebiliyor.

Anaokulunda Çalışmak İçin Gerekli Kriterler

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde şu alanlarda eğitim alanlar vasıflı personel olarak tanımlanmakta ve dolayısıyla eyaletteki anaokullarında istihdam edilebilecekler:

Eğitim bilimleri, Heilpädagogik (Çocuk gelişimi destekleme eğitimi), rehabilitasyon eğitimi, özel eğitim, sosyal hizmet, çocukluk eğitimi ve sosyal eğitim alanlarında diploma, lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olanlar, devlet sertifikalı eğitimciler, din eğitimi, spor eğitimi, sanat eğitimi, medya eğitimi, psikoloji ve eğitim bilimleri mezunları.