Doğu Almanya’da Çalışanların Yüzde 20’si Saatte 13 Euro’dan Az Kazanıyor

Doğu Almanya’da Çalışanların Yüzde 20’si Saatte 13 Euro’dan Az Kazanıyor

İki Almanya’nın birleşmesinin üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen doğu Almanya’da çalışanların yüzde 20’sinin saatte 13 Euro’dan daha az kazandığı tespit edildi.

Almanya’nın doğu eyaletlerinde çalışanların yüzde 20’sinin saatte 13 Euro’dan daha az kazandığı tespit edildi. Federal İstatistik Dairesi’nin bölge ilişkin yaptığı tespitlere göre, iki Almanya’nın birleşmesinin üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen doğu Almanya’da düşük ücretle işçi çalıştıran iş yerlerinin sayısı batı Almanya’ya göre hâlâ yüksek seyrediyor.

“Doğuda Ortalık Kaynıyor”

Doğu eyaletlerindeki düşük ücret uygulamasını eleştiren Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, doğu eyaletlerinde “ortalığın kaynadığını doğu eyaletlerinde halk arasında hoşnutsuzluğun giderek arttığını” bu yüzden de Başbakanlıkta bir “Doğu Almanya Zirvesi” yapılması çağrısında bulundu.

Federal Başbakan Olaf Scholz’a çağrıda bulunan Dietmar Bartsch, yılbaşından itibaren bütün Almanya’da asgari ücretin 12 Euro 41 Cent yerine en az 14 Euro olması gerektiğine işaret etti.

Asgari Ücret Siyasi Bir Rezalet

Asgari ücretin sadece 12 Euro 41 Cente yükseltilmesini “siyasi bir rezalet ve reel ücretlerde ciddi bir kayıp”. olarak değerlendiren Bartsch gelecek yıl doğuda yapılacak eyalet seçimlerinde AfD’nin kazanacağı siyasi bir felaket yaşanmaması için federal hükümetin politikasında gözle görülür bir değişiklik yapması gerektiğine de dikkat çekti.