Almanya’da “Müslümanlara Yönelik Önyargıya Dayalı Nefret Eylemleri Gündelik Hayatın Bir Parçası”

Almanya’da “Müslümanlara Yönelik Önyargıya Dayalı Nefret Eylemleri Gündelik Hayatın Bir Parçası”

Almanya’da aşırı sağın saldırganlaştığını ve aynı zamanda toplumu sürükleyebildiğine işaret eden araştırmacı Andreas Zick, “Müslümanlara yönelik önyargıya dayalı nefret eylemlerinin gündelik hayatın bir parçası” hâline geldiğini söyledi.

Araştırmacı Prof. Dr. Andreas Zick Almanya’da aşırı sağcı söylemlerin toplum katmanlarında normal kabul edilmeye başlandığını ve Müslümanlara karşı nefretin de gündelik hayatın bir parçası olduğunu söyledi.

IslamiQ portalının yaptığı röportajda, Mitte 2023 araştırmasının Almanya’da insanların giderek demokrasiyi tehdit eden tutumları onaylamaya başladığı, aşırı sağ söylemlerin de normal gibi kabullenildiğini açıklayan Prof. Dr. Andreas Zick Almanya’da ulusal şovenizmin yer bulabildiğine dikkat çekti. Zick, ayrıcı Müslümanlara karşı yapılan nefret eylemlerinin gündelik hâle geldiğini de bildirdi.

Ön Yarıya dayalı nefret eylemi olağan hale geldi

Sağ popülizmin parlamento, okul ve günlük yaşam gibi kurumlarda kök salabildiği yerlerde tutumunu daha da sertleştirdiğini bildiren Andreas Zick, sağın düşmanlığının aynı zamanda saldırganlaşmakla birlikte toplumu da yanında sürükleyebildiğine dikkat çekti. “Pandemi sırasında bile Müslümanlar da dahil olmak üzere gruplara karşı önyargıya dayalı nefret eylemleri olağan hale geldi.” dedi.

Müslüman Dinî Cemaatler Nasıl Korunacaklarını Düşünmeli

Müslüman dinî cemaatlerin, Müslümanlara saldıran ideolojilerle uğraşırken nasıl bir korumaya ihtiyaç duyduklarını da düşünmeleri gerektiğine de işaret eden Andreas Zick, bu nedenle kendilerinin Müslümanların İslam’a ve Müslüman karşıtı düşmanlığa bakış açılarını konu alan bir araştırmada, Müslümanların toplumu nasıl gördüklerini araştırdıklarını söyledi. Zick, karşı tarafı dinlemenin, demokratik toplumun parçası olan ve önyargıyı ortadan kaldırmaya istekli herkes için bir kazanç olduğuna da işaret etti.