55 Yaşında İşsiz Kalırsanız Ne Kadar Süreyle İşsizlik Parası Alabilirsiniz?

55 Yaşında İşsiz Kalırsanız Ne Kadar Süreyle İşsizlik Parası Alabilirsiniz?

Almanya’da en fazla 24 ay (2 yıl) işsizlik parası alınabiliyor. 24 ay işsizlik parası almak için 58 yasını doldurmak ve son 5 yılda 48 ay (4 yıl) çalışmış olmak gerekiyor.

Almanya’da 55 yaşında işsiz kalan kişiler, sosyal yardım almadan ne kadar süreyle işsizlik parası alacağını merak ediyor.

Almanya’da işsizlik parası, çalışılırken alınan aylık ücretin yüzde 60’ı kadar ödeniyor. Çocuklu ailelerde ise bu oran daha da artıyor. Çocuğu olan kişiler, çalışırken aldıkları maaşın yüzde 67’i kadar işsizlik parası alıyor.

İşsizlik Parası Sosyal Yardım Değildir

Almanya’da işsizlik parası sosyal yardım olarak kabul edilmiyor. İşsizlik parası çalışanların çalışırken ödedikleri işsizlik sigortası karşılığında veriliyor.

Almanya iş ve işçi bulma kurumunun verdiği bilgilere göre, işsizlik yardımı alabilmek için son 5 yıl içerisinde en az 12 ay çalışılmış olma şartı buunuyor. Bu durumda en faza 6 ay süreyle işsizlik parası alınabiliyor. İşsizlik parası alma süresinin bitiminde ise atandaşlık parası ödeneği alınıyor. Vatandaşlık parası ise sosyal ardım olarak kabul ediliyor.

İşsizlik Parası Ne Kadar Süreyle Ödeniyor?

İşsizlik parası alma süresi yaşa göre değişiyor. 58 yaş ve üzerindekiler en fazla 2 yıl işsizlik parası alabiliyor. 2 yıl sonunda işsizlik parası ödemeleri duruyor. İlgili kişinin bundan sonra sosyal yardım olarak vatandaşlık parası alması gerekiyor.

12 Ay Çalışanlar 6 Ay İşsizlik Parası Alıyor

En az 12 ay çalışanlar 6 ay süreyle işsizlik parası alıyor. 24 ay çalışanlar ise 12 süreyle işsizlik parası alabiliyorlar.

55 Yaşını Dolduranlar 18 Ay İşsizlik Parası Alıyor

55 yaşını dolduranlar, eğer son 5 yılda 36 ay çalışmışlarsa en fazla 18 ay süreyle işsizlik parası (ALG 1) alabiliyor.

58 Yaşını Dolduranlar 48 Ay İşsizlik Parası Alıyor

58 yaşını dolduranlar ise 48 ay (4 yıl) çalışmaları durumunda en fazla 24 ay süreyle işsizlik prası alabiliyorlar.