Almanya’da Sahte Faturalarla Sağlık Sigortasını 870 Bin Euro Dolandırdılar

Almanya’da Sahte Faturalarla Sağlık Sigortasını 870 Bin Euro Dolandırdılar

Almanya’da bir sağlık sigortasını sahte faturalarla dolandıran iki eski çalışanın, toplamda 870 bin Euro vurgun yaptığı ortaya çıktı. Sanıklar Serkan S. ve Emir Y., Dortmund Eyalet Mahkemesi’nde yargılandı.

Almanya’da “BIG direkt gesund” adlı sağlık sigortasını dolandıran iki eski çalışan Serkan S. (40) ve çırağı Emir Y. (30), sahte hizmetler için fatura düzenleyip parayı aracılarının hesaplarına yönlendirdiklerini itiraf etti. Dortmund Eyalet Mahkemesi’nde görülen davada, sanıkların cezası açıklandı.

dört yıl boyunca devam etti

Sahte faturalarla yapılan dolandırıcılığın dört yıl boyunca devam ettiği ortaya çıktı. 2016 yılında küçük meblağlarla başlayan dolandırıcılığın, çeşitli tedaviler için yapılan ödemelerle sürdüğü kaydedildi. Serkan S.’nin, BIG’den gelen parayı tanıdıklarının hesaplarına aktardığı tespit edildi.

50 farklı hesaba para yattı

2017 yılından itibaren Serkan S.’nin, dolandırıcılığı daha büyük boyutlara taşıdığı aktarılırken, toplamda 13 meslektaşının verilerini kullanarak, gerçek sigortalıların müşteri verileriyle kısa süreliğine hesap bilgilerini değiştirdiği ve parayı yaklaşık 50 farklı hesaba yönlendirdiği belirtildi.

870 bin 451 Euro zarar

Serkan S.’nin, daha sonra çıraklık dönemindeki Emir Y.’yi de bu işlere dahil ettiği, Emir Y.’nin sahte faturaları sisteme girdiği, Serkan S.’nin ise bu faturaları onayladığı ortaya çıktı. Mahkeme, bu yolla sağlık sigortasının toplamda 870 bin 451 Euro zarara uğratıldığını tespit etti.

hapis cezasına çarptırıldılar

Serkan S., iki yıl on ay hapis cezasına çarptırıldı. Emir Y. ise iki yıl şartlı hapis cezası alırken, daha sonra serbest bırakıldı.

paraları geri ödemek zorundalar

Mali olarak da her iki dolandırıcıyı zor günler bekliyor. Serkan S., kazandığı paradan 540 bin 523,30 Euro’yu geri ödemek zorunda. Ayrıca, her iki sanığın birlikte ödemesi gereken 275 bin 117,96 Euro’luk bir borç daha bulunuyor.(bb)