İspanya Başbakanı Sanchez’den Avrupa Ülkerine Filistin’i Tanıma Çağrısı

İspanya Başbakanı Sanchez’den Avrupa Ülkerine Filistin’i Tanıma Çağrısı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, diğer Avrupa ülkelerine de İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya’nın yaptığı gibi Filistin devletini tanımaları çağrısında bulundu.

Filistin’in tanınmasının bölgede kalıcı barışın sağlanması için tek çözüm yolu olduğunu ifade eden İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bütün Avrupa ülkelerine Filistin devletini tanıma çağrısı yaptı.

Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirve kapsamında, Madrid’deki Başbakanlık konutunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen İspanya Başbakanı Sanchez, İsrail’in Gazze’de 8 aydır devam eden soykırımını önlemek ve uluslararası toplumu harekete geçirmek için iki ülkenin birlikte çalıştığını kaydetti.

Filistin devletinin tanıması için çağrı yaptı

Sanchez, “İspanya’nın Filistin Devletini tanımasının yanı sıra Norveç, İrlanda ve Slovenya da tanıdıktan sonra özellikle Avrupalı olmak üzere çok fazla Batı ülkesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin’in BM sistemimde tam üye olarak tanınmasından yana oy kullandılar. İspanya’nın vaadi, gerek Avrupalı gerekse Batılı diğer ülkeleri de Filistin Devletini tanımaları için teşvik etmektir. Neden bunu söylüyoruz? Çünkü Orta Doğu’da özellikle İsrail ve Filistin arasında barış ve güvenliği garanti edebilecek tek yol bu.” dedi.

“8 aydır olanlar dünyanın gözünü açtı”

“Uluslararası toplum çok uzun süre başka yöne baktı. Uzun süre uluslararası toplum bu sorunu çözmeden barış ve istikrarlı yaşanabileceğini düşündü. Ama öyle sanıyorum ki son 8 aydır olanlar dünyanın gözünü açtı.” diyen Sanchez, şöyle devam etti: “Hepimiz sorumluluk sahibi olmamız gerektiğini ve barışı garanti etmek, acıların sona ermesini sağlamak, insani yardımların ulaşması, dünyanın bu bölgesindeki güvenlik için siyasi bir çözüm sunmamız gerektiğine dair zorunluluğumuzu anladık. Biz anladık. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin de bunu yaptığına inanıyorum.”

Türkiye ve İspanya’nın birer Akdeniz ülkesi olduklarını vurgulayan Sanchez, “Akdeniz’de barış, refah ve ileriye gitmeyi vadeden ülkeleriz. Filistin devletini tanıyarak da bunu yapıyoruz. Bunu sembolik olarak değil çok önemli bir şekilde katkı sağladığımızı düşünüyorum. Akdeniz’in barışı, kalkınması ve istikrarı için Filistin bayrağını yaşatmak gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Daha fazlası yapılmalı”

Sanchez, Gazze’de hemen ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve tüm esirlerin serbest bırakılmasının Türkiye ve İspanya’nın ortak çağrıları olduğunu ama uluslararası toplum olarak bölgede barış ve güvenliği garanti edebilmek için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini bildiklerini ifade etti.

Başbakan Sanchez, İspanya’nın İrlanda ve Norveç ile eşzamanlı olarak Filistin devletini tanıdığını, sonrasında Slovenya’nın da aynı adımı attığını hatırlattı ve “Diğer Avrupa ülkelerine de Filistin’i tanımaları çağrısında bulunuyoruz” dedi. (aa,c)