Almanya’da Eğitimde Aile Kökeni Hala Belirleyici

Almanya’da Eğitimde Aile Kökeni Hala Belirleyici

Yeni araştırma, üniversite mezunu ebeveynlerin çocuklarının da yüksek öğrenim görme olasılığının çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yapılan bir araştırma, ebeveynlerin eğitim düzeyinin çocukların akademik kariyerinde hala belirleyici bir rol oynadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, en az bir ebeveyni üniversite mezunu olan 25-65 yaş arası yetişkinlerin %56’sı da üniversite mezunu. Bu oran, ebeveynleri mesleki eğitim veya lise mezunu olanlarda %19’a, ebeveynleri daha düşük eğitimli olanlarda ise sadece %12’ye düşüyor.

 

Düşük Eğitimli Ebeveynlerin Çocukları

Araştırma ayrıca, düşük eğitimli ebeveynlerin çocuklarının %40’ının da yetişkinlikte düşük eğitimli olduğunu gösteriyor. Bu oran, ebeveynlerin eğitim düzeyi yükseldikçe azalıyor. En az bir ebeveyni üniversite mezunu olanların çocuklarının sadece %3’ü düşük eğitimli olarak sınıflandırılıyor.

 

Göçmen Kökenli Almanların Durumu

Almanya doğumlu göçmen kökenlilerin de eğitimde dezavantajlı olduğu görülüyor. Bu grupta üniversite mezuniyet oranı %19 iken, göçmen olmayanlarda bu oran %25. Ayrıca, göçmen kökenlilerin düşük eğitimli olma oranı %23 ile göçmen olmayanların %10’luk oranından oldukça yüksek. (sfb)