Almanya’da Güneş Kremlerinde Yasaklı Madde Tespit Edildi

Almanya’da Güneş Kremlerinde Yasaklı Madde Tespit Edildi

Almanya’da yapılan bir laboratuvar analizinde, LSF 30 içeren 19 güneş koruyucu ürünün sekizinde yasaklı madde bulundu.

Almanya’da Öko-Test dergisi, güneş koruma faktörü (LSF) 30 içeren 19 güneş koruyucu ürünü laboratuvar ortamında inceletti. LaboratAlmanya’da yapılan bir laboratuvar analizinde, LSF 30 içeren 19 güneş koruyucu ürünün sekizinde yasaklı madde bulundu. Sekiz üründe yasaklı madde – özellikle de tartışmalı DnHexP bulduğunu aktardı. Ancak birçok kremin bu maddelerden arınmış olduğu da tespit edildi.

“özellikle endişe verici”

Ürünler yalnızca DnHexP adlı kanserojen madde açısından test edildi. Üç güneş kreminde yasaklı DnHexP tespit edildi. Bu madde, AB’de yıllar önce “özellikle endişe verici” olarak sınıflandırılmış ve 2019’dan beri kozmetik ürünlerde kullanımı yasaklanmıştı.

“teknik olarak kaçınılmaz”

Bazı üreticiler, DnHexP kalıntılarının “teknik olarak kaçınılmaz” olduğunu veya ham maddelerin bu maddenin tamamen arındırılmasının şu anda mümkün olmadığını bildirdi. Dikkat çekici olan ise, diğer güneş kremlerinin de DHHB içermesine rağmen DnHexP içermemesi.

“sağlık açısından tehdit oluşturmuyor”

Öte yandan uzmanlar, mevcut araştırma bulgularına göre söz konusu güneş kremlerinde tespit edilen DnHexP miktarlarının sağlık açısından bir tehdit oluşturmadığını vurguladı. Örneğin, bir çocuğun tehlikeli miktarlara ulaşabilmesi için günde kilogramlarca bu ürünleri kullanması gerektiği aktarıldı.(bb)