Hamas Lideri İsmail Haniye İran’da Öldürüldü

Hamas Lideri İsmail Haniye İran’da Öldürüldü

Hamas lideri İsmail Heniyye’nin, İran’ın başkenti Tahran’da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldüğü bildirildi.

  • 31 Temmuz 2024

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran’da uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Saldırıda Heniyye’nin bir korumasının da hayatını kaybettiği aktarıldı.

3 oğlu ve 4 torunu öldürülmüştü

İsrail ordusu, 10 Nisan’da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Heniyye, “çocuklarının Gazze’yi terk etmediğini, Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini” söylemişti.

Abbas, Filistin için birlik çağrısı yaptı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas lideri İsmail Heniyye’ye yönelik suikastı “korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak” nitelendirerek, Filistin için birlik çağrısında bulundu.

Heniyye’nin öldürülmesini korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak nitelendiren Abbas, Filistin halkını da İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olmaya davet etti.

İsrail ordusu, Heniyye’ye yönelik suikast hakkında yorum yapmaktan kaçındı  

İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Heniyye‘’ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

AA muhabirinin telefonla ulaştığı İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi, “Heniyye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki soruya, “Bu konuda yorum yapmıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

İsrailli aşırı sağcı Bakan, Heniyye suikastını sevinçle karşıladı  

İsrail’in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin İran’ın başkenti Tahran’da suikast sonucu öldürülmesini memnuniyetle karşıladı. Eliyahu, sosyal medya hesabından Heniyye suikastına ilişkin paylaşımda bulundu.

Heniyye suikastının barış getireceğini iddia eden Eliyahu, “Heniyye’nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek.” ifadesini kullandı. (aa,c)