AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen’den Gazze’de Ateşkes Çağrısı

AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen’den Gazze’de Ateşkes Çağrısı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı von der Leyen, arabulucu ülkelerin Gazze’de ateşkes çağrısına destek verdi.

  • 9 Ağustos 2024

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, arabulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar’ın, İsrail ile Hamas arasında esir değişimi ve Gazze Şeridi’nde ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısına desteğini ifade etti.

Von der Leyen, ABD, Mısır ve Katar’ın, Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için müzakereleri yeniden başlatma çağrısına ilişkin X hesabından paylaşım yaptı.

“Ateşkes çağrılarını destekliyorum”

Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden von der Leyen, “Hayat kurtarmanın, barış umudunu yeniden tesis etmenin ve rehinelerin geri dönmesini sağlamanın tek yolu bu.” değerlendirmesinde bulundu. Von der Leyen, “Bu nedenle bölgenin ihtiyaç duyduğu barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak üzere ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen çabaları kuvvetle destekliyorum.” ifadesini kullandı.

ABD, Mısır ve Katar, dün yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas’a Gazze’de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos’ta Kahire veya Doha’da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.

“Acilen bir ateşkese ihtiyacımız var”

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, arabulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar’ın İsrail ile Hamas arasında esir değişimi ve Gazze Şeridi’nde ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısına desteğini ifade etti. Gazze’de şimdiye kadar çok fazla insanın hayatını kaybettiğine işaret eden Michel, bölgede yıkımın durması ve esirlerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Michel, arabuluculuk çabalarında ABD, Mısır ve Katar’a “tam destek” olduğunu bildirerek, “Bölge korkunç bir çatışmanın eşiğinde. Acilen bir ateşkese ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X hesabından yaptığı açıklamada, “Gazze’de savaş durmalı. Herkes bunu duymalı. Bu, Gazzeliler, esirler ve şu anda tehlikede olan bölgenin istikrarı açısından hayati önem taşıyor.” ifadelerini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı, ABD’li, Mısırlı ve Katarlı arabulucuları desteklediğini ifade etti.

İtalya

İtalya, arabulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar’ın, İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi’nde ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısını desteklediğini bildirdi.

İtalya Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İtalya, ABD, Mısır ve Katar’ın Gazze’de ateşkes sağlanması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2735 sayılı kararı doğrultusunda rehinelerin serbest bırakılması yönünde anlaşmaya varma çabalarını destekliyor. Sivil halkın acılarına son vermek, gerekli insani yardımı sağlamak ve bölgesel düzeyde gerilimi düşürmeyi teşvik etmek için Gazze’de ateşkes giderek daha acil hale geliyor.” ifadeleri kullanıldı.

Avustralya’dan Ateşkese Destek

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Gazze’de ateşkesin sağlanması için ABD, Mısır ve Katar tarafından yapılan müzakereleri yeniden başlatma çağrısını desteklediklerini bildirdi.

Albanese, X hesabından yaptığı açıklamada, “Avustralya, Gazze’de ateşkes için baskı yapan ABD, Mısır ve Katar’ın yanında. Tüm taraflara anlaşmayı kabul etmeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadesini kullandı. (aa,c)