Gazze’de Soykırım Çağrısı Yapan Hahama Tepkiler Sürüyor

Gazze’de Soykırım Çağrısı Yapan Hahama Tepkiler Sürüyor

Fransa’nın baş hahamı Haïm Korsia’nın  televizyonda yaptığı açıklamalarda, Gazze’deki savaş suçlarını savunmasına tepkiler sürüyor. IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Korsia’ya yayınladığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Fransa’nın baş hahamı Haïm Korsia, “Gazze’deki katliamlar bir savaş olgusudur ve Hamas’ın sorumluluğundadır” ve “İsrail’in savaşları yürütme şekli konusunda utanacak hiçbir şeyim yok” gibi ifadeler kullandı. Ayrıca, “Herkes İsrail’in işi bitirmesinden memnun olur” diye konuştu.

Bu sözler üzerine Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi milletvekili Aymeric Caron, Paris Cumhuriyet Savcısı’na başvurarak, Fransa baş hahamının Gazze’deki savaş suçlarını alenen övdüğünü belirtti.

Fransız Milletvekili Suç Duyurusunda Bulundu

Caron, Başhaham’ın Orta Doğu’da barışın sağlanabilmesi için “İsrail’in Gazze’deki işini bitirmesi” gerektiği şeklindeki ifadesine tepki göstererek, Bu söylemleriyle Korsia’nın “İsrail’in, Gazze’de devam eden soykırımını savunduğuna” dikkati çekti.  Caron, savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları savunmanın cezalandırılması gereken suçlar kapsamına girdiğini ve Başhaham hakkında suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

Barış İçin Fransız Yahudi Birliği’nden Hahama Sert Tepki

Caron’un bu girişimi, Barış İçin Fransız Yahudi Birliği (UJFP) tarafından da desteklendi. UJFP, başsavcının bu bildirimi haklı bulmasını ve yasal işlem başlatmasını umduğunu açıkladı. Ayrıca, UJFP, avukatlarıyla birlikte Korsia’ya karşı suç duyurusunda bulunma ve davaya müdahil olma gibi tüm olasılıkları değerlendirdiklerini de duyurdu.

Bazı kesimlerin, UFFP’nin bildirisinin Yahudilere yönelik hedef gösterme içerdiğini iddiasına da cevap veren kuruluş şu ifadeleri kullandı:  “Temsilcilerinin dokunulmazlık talep etmesi, Yahudilerin ayrıcalıklı olduğu şeklindeki antisemitik önyargıları beslemektedir. Savaş suçu övgüsü kimden gelirse gelsin kınanmalıdır, hatta bir dinin üst düzey temsilcisinden gelse dahi.”

IGMG Genel Sekreteri Mete’den Hahambaşına Tepki

Öte yandan Korsia’nın açıklamalarına IGMG Genel Sekreteri Ali Mete de tepki gösterdi. X üzerinden açıklama yapan Mete, Gazze’de yaşananları günümüzün en büyük insanlık dramı olarak nitelendirdi. Mete şu ifadeleri kullandı:

Hahambaşı, yaşanan katliamların “savaşın bir gerçeği” olduğunu ve bölgedeki durumun iyileşmesi için İsrail’in başladığı “işini bitirmesi” gerektiğini ifade etti. Bir dinî cemaatin temsilcisine yakışmayan endişe verici açıklamalara haklı olarak başta Fransa’daki diğer Yahudi temsil kurumları olmak üzere birçok kesimden tepki geldi. Fransa İslam Konseyi (CFCM) ve Barış İçin Fransız Yahudi Birliği (UFFP) gibi kurumların da vurguladığı gibi, dinî liderlerin, tarafsızlıklarını ve insani değerlerini koruyarak toplumu birleştirici bir rol üstlenmeleri beklenir. Korsia’nın açıklamaları bu beklentiyi karşılamadığı gibi, aksine toplumsal barışı zedeleyici bir etkiye sahip. Dinî cemaatlerin faaliyetleri ve toplumsal misyonu, barışa hizmet etmekten başka bir amaca çekilmemeli.”