Almanya’da Sirenler Çaldı

Almanya’da Sirenler Çaldı

Almanya’da 12 Eylül Perşembe günü saat 11:00’de, afet ve acil durumlara karşı kullanılan uyarı sistemleri test edildi.

Almanya genelinde 12 Eylül 2024 Perşembe günü saat 11:00’de, afet ve acil durumlara karşı kullanılan uyarı sistemleri test edildi. Koruma ve Afet Yardımı Ofisi (BBK), modüler uyarı sistemi aracılığıyla bir deneme uyarısı gönderildi. Bu uyarı, BBK tarafından işletilen Nina uygulaması gibi uyarı servis sağlayıcılarına, yardım ve kurtarma ekiplerine, medya kuruluşlarına ve dijital bilgilendirme panolarını yöneten firmalara iletildi. Bu kurumlar da uyarıları yayımladı.

Uyarılar, Farklı Kanallardan Yayınlandı

Yetkililer tarafından hazırlanan uyarılar, radyo ve televizyonlarda duyurulacak, internet sitelerinde paylaşıldı ve yaklaşık 7 bin 900 dijital bilgilendirme panosunda gösterildi. Ayrıca, Nina veya Katwarn gibi uygulamaları kullanan vatandaşlar, bu platformlar aracılığıyla telefonlarına bildirim aldı. Yerel yönetimler ve afet koruma birimleri, sirenler ve hoparlörlü araçlarla uyarı yaptı. Saat 11.45’te ise tehlikenin geçtiğine dair bir bildirim duyuruldu.

Uyarı Günü’nün Amacı

Uyarı Günü, Almanya’nın acil durumlar ve afetlerde kullandığı uyarı sistemlerinin test edilmesi ve mevcut teknik süreçlerin değerlendirilmesi amacıyla her yıl düzenleniyor. Bu test ile sistemdeki eksikliklerin tespit edilmesi ve kamuoyunun uyarı sistemlerine aşina olması amaçlanıyor. BBK, aynı zamanda tehlike anında uyarıların kaç kişiye ulaşabileceğini analiz etmek istiyor. 2023 yılı Eylül ayında yapılan son deneme uyarısı sonrası yapılan bir ankette, halkın yüzde 96’sının uyarıdan haberdar olduğu tespit edilmişti.(bb)