Almanya’da İşveren Emeklilik Sistemini Genişletmek İçin Yeni Adımlar Atılıyor

Almanya’da İşveren Emeklilik Sistemini Genişletmek İçin Yeni Adımlar Atılıyor

Almanya’da hükümet, işveren emeklilik sistemini daha fazla çalışan için erişilebilir hale getirmek amacıyla güçlendirmek istiyor.

Almanya hükümeti, işveren emeklilik sistemini daha fazla çalışan için erişilebilir hale getirmek amacıyla İkinci İşveren Emeklilik Güçlendirme Yasası tasarısını kabul etti. Özellikle düşük gelirli çalışanlar ve küçük işletmelerdeki çalışanlar için bu sistemin daha yaygın hale getirilmesi hedefleniyor.

Yasanın temel amacı, işveren emeklilik sistemini yasal emekliliğin yanı sıra ikinci bir güvence ayağı olarak güçlendirmek. Şu anda Almanya’daki sosyal güvenlik kapsamında çalışanların %54’ü işveren emeklilik sistemine dahil. Ancak, özellikle küçük işletmelerde ve düşük gelirli çalışanlar arasında sistemde boşluklar mevcut. Hükümet, bu boşlukları yeni yasa ile kapatmayı hedefliyor.

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yasal emeklilik sistemini güvence altına alan Emeklilik Paketi II ile birlikte, insanların yaşlılıkta maddi güvenceye sahip olmasını sağlıyoruz. Amacımız net: Kimse yaşlılıkta maddi sıkıntı yaşamamalı. Yasal emeklilik ve işveren emekliliğinin birleşimi, sosyal taraflarca en iyi şekilde organize edilen ideal bir yoldur.” dedi.

Yeni yasa tasarısı, işveren emeklilik sistemini güçlendirmek ve erişimi kolaylaştırmak için çeşitli önlemler içeriyor:

  • Sosyal Ortaklık Modelinin Genişletilmesi: 2018 yılında uygulamaya konulan, toplu iş sözleşmelerine dayalı Sosyal Ortaklık Modeli daha da geliştirilecek. Küçük işletmeler, mevcut modellere daha kolay dahil olabilecek ve böylece güvenli işveren emeklilik sistemleri organize edebilecekler.
  • Düşük Gelirli Çalışanlar İçin Teşvikler: İşverenlerin düşük gelirli çalışanlarına işveren emekliliği sunduğu durumlarda, devletin sağladığı teşvikler iyileştirilecek. Teşvik sınırı aylık 2 bin 718 Euro’ya yükseltiliyor. Böylece maaş artışlarıyla teşvik dışı kalma riski ortadan kalkıyor.
  • Daha Esnek Ödeme Modelleri: Emeklilik döneminde çalışmaya devam eden emekliler, işveren emekliliğini yasal emeklilik sisteminden aldıkları kısmi emekli maaşı ile birleştirebilecekler.(bb)