AfD’den Yeni Skandal: “Milyonlarca Kişiyi Sınır Dışı Edeceğiz”

AfD’den Yeni Skandal: “Milyonlarca Kişiyi Sınır Dışı Edeceğiz”

Almanya’da başkent Berlin’in komşu eyaleti Brandenburg’da hafta sonu düzenlenen seçimlerde oylarını büyük oranda artırarak ikinci olan AfD partisinin seçmenlerinin, “milyonlarca göçmeni sınır dışı edeceğiz” şarkıları söyleyerek sevinmesi büyük tepki çekti.

Almanya’da, Brandenburg eyalet seçimlerinde ikinci sırada yer alan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin seçim kutlamasında, göçmenleri hedef alan şarkılar söylemesi büyük tepki çekti. Potsdam’daki bir seçim partisinde bir grup genç AfD destekçisi, göçmenlere yönelik toplu sınır dışı etme çağrıları yapan bir şarkı söyledi. Olay büyük tepki çekerken, AfD’li yetkililere karşı nefret suçu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

“Milyonlarca Kişiyi Sınır Dışı Edeceğiz”

Kutlama sırasında bir grup genç AfD destekçisi, Die Atzen grubunun popüler şarkısı “Das geht ab”ın melodisine uyarlanan bir versiyonunu söyleyerek “Hepinizi sınır dışı edeceğiz” şeklinde sloganlar attı. Ellerinde “Milyonlarca kişiyi sınır dışı edeceğiz” yazılı bir pankart tutan gençler, bu ifadeleri dakikalarca tekrarladı. Olay, sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki topladı.

AfD’li Yöneticiden Savunma: Masum Bir Davranış

AfD Brandenburg Başkanı René Springer, yaşananları savunarak gençlerin davranışlarının, SPD’nin gençlik örgütünün kürtaj hakkındaki taleplerine göre daha masum olduğunu iddia etti. AfD Eş Genel Başkanı Tino Chrupalla ise şarkının yasak olmadığını belirterek eleştirilere karşı çıktı.

Nefret Suçu İddiası ve Dava

Eski Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck, AfD’nin göçmenlere karşı bu tür çağrılarının şiddet ve nefret söylemi içerdiğini belirterek, partiyi Alman Ceza Kanunu’nun 130. maddesi kapsamında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla mahkemeye verdi. Beck, göçmenlerin ve mültecilerin Almanya toplumunun bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu tür söylemlerin nefret ve şiddeti körüklediğini söyledi. Brandenburglu yetkililer ise olayın soruşturulacağını duyurdu.

AfD’nin Aşırı Sağ Bağlantıları

Brandenburg Anayasayı Koruma Teşkilatı, AfD’nin Brandenburg eyalet teşkilatını “aşırı sağcı şüpheli” olarak nitelendiriyor ve bu teşkilatın anayasaya aykırı hedefler peşinde olduğuna dair güçlü deliller olduğunu belirtiyor. Ayrıca AfD’nin eyaletteki bazı milletvekillerinin de güvenilir şekilde aşırı sağcı olduğu düşünülüyor. Bu milletvekillerinden biri de seçimde ikinci sırada yer alan AfD’nin baş adayı Hans-Christoph Berndt.