Almanya’da Elmalarda Kanserojen Madde Uyarısı

Almanya’da Elmalarda Kanserojen Madde Uyarısı

Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği, tüketicileri elmaların sadece görüntüsünün düzgünleşmesinde etkin olan ancak kanserojen özellikler taşıyan ilaçların kullanıldığı elmalar hakkında dikkatli olmaları için uyarılarda bulundu.

Almanya’da sadece elmaların görüntülerinin düzeltilmesi amacıyla kullanılan, ancak, kanserojen özellik taşıyan Folpet tarımsal ilacının kullanım sınırının 20 kat artırılması planlanıyor. Folpet isimli tarım ilacının kullanım miktarının artırılma gerekçesi ise, Almanya’nın güneyindeki Bodensee bölgesinde yetiştirilen ve Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya’ya ihraç edilen  şerbetçiotlarında kullanılan Captan isimli tarım ilacının yasaklanmış olması gösterildi.

Kararı Almanya Tüketici Güvenliği Dairesi Planlıyor

Medyada yer alan haberlere göre, Almanya Gıda ve Tüketici Güvenliği Federal Dairesi (BVL), Bodensee bölgesinde yetişen elma ve armutlarda kullanılan kanserojen madde olarak bilinen Folpet’in kullanım sınırını geçici olarak yirmi kat artırmayı planlıyor. Planlanan düzenleme ile Folpet’in elmalardaki sınırı 0,3 mg/kg’dan 6 mg/kg’a çıkarılacak. Bu artış, AB’nin belirlediği limitleri aştığı için, söz konusu elmalar sadece Almanya’da satılabilecek.

Uzmanlardan Kanserojen Uyarısı

Çevre ve Doğa Koruma Birliği’nden (BUND) pestisit uzmanı Corinna Hölzel, bu düzenlemeye karşı sert uyarılarda bulundu. Hölzel, “Folpet, kansere yol açabilecek ve genetik hasara neden olabilecek bir pestisittir. Aynı zamanda su canlıları için de son derece zehirli. Şerbetçiotu ihracatını korumak uğruna böyle tehlikeli maddelerin kullanılması doğru değil. Bu tür maddeler tamamen yasaklanmalı” dedi.

Elmalardaki Kara Leke Sağlık Riski Taşımıyor

Hölzel, ayrıca elmalarda görülen kara lekenin sağlık açısından bir tehlike yaratmadığını belirtti. “Kara leke sadece bir estetik sorundur. Pestisit kalıntılarının aksine, bu lekeler sağlık riski taşımıyor” diyen Hölzel, tüketicilere kusurlu görünen meyvelere daha fazla tolerans gösterilmesi gerektiğini vurguladı. “Mükemmel görünümlü elmalar yerine, daha sağlıklı ve doğaya dost ürünleri tercih etmeliyiz.” diye ekledi.

ABD ve Japonya İhracatını Koruma Çabası

Bodensee bölgesindeki nemli iklim, elmalarda kara leke riskini artırıyor. Çiftçiler bu durumu önlemek için daha önce Captan adlı bir pestisit kullanıyordu. Ancak bu madde, yakındaki şerbetçiotu tarlalarına bulaşarak ABD ve Japonya’nın kabul etmediği kalıntılara yol açıyordu. Bu nedenle Almanya, ihracatı riske atmamak için Folpet kullanımına yöneldi.