Almanya’nın Doğusunda Yaşayanlar Kendilerini İkinci Sınıf Vatandaş Olarak Görüyor

Almanya’nın Doğusunda Yaşayanlar Kendilerini İkinci Sınıf Vatandaş Olarak Görüyor

Alman kamu yayıncısı ARD’nin yaptığı bir ankete göre, ülkenin doğusunda yaşayanların yüzde 67’si kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak görüyor.

Alman kamu yayıncısı ARD’nin 22 Eylül’de düzenlenen Brandenburg eyalet meclisi seçimleri öncesinde bu eyalette yaptığı bir anket çoğunluğunun kendilerini “ikinci sınıf vatandaş” olarak gördüğünü ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 67’si “Doğu Almanlar hala pek çok yerde ikinci sınıf vatandaş konumunda” olduğunu ifade ederken yüzde 64’ü de “Siyaset ve ekonomi hala büyük ölçüde Batı Almanların hakimiyetinde” görüşünü paylaştı.

Doğu Almanlar Üst Pozisyonlarda Yeterince Yer Almıyor

Alman hükümetinin Doğu Almanya Sorumlusu Carsten Schneider’in yaptırdığı araştırmada da doğu Almanların yüksek pozisyonlarda yeterince temsil edilmediğini ortaya koyarken bunun da doğu Alman halkının kendilerini ikinci sınıf vatandaş görmelerine neden olabileceği belirtildi.

Almanya’da nüfusun yüzde 19’nun Doğu Almanlardan oluşmasına rağmen ülkedeki üst düzey pozisyonların sadece yüzde 12,3’ünde Doğu Almanya’da doğanların yer aldığı aktarıldı.

Üst yönetim kademelerine bakıldığında ise bu durumun daha belirgin şekilde yansıdığı ve burada Doğu Almanya’da doğanların oranının yüzde 7’de kaldığı görülüyor. Ülkedeki şirketlerde yüksek pozisyonda bulunan Doğu Almanların oranın yüzde 4,3 olduğu belirtildi.

Doğu Almanya’daki Maaşlar Batıdan Daha Düşük

Birleşmenin ardından Alman hükümeti, Almanya’nın doğusundaki bölgelere “ayrıcalıklı” yatırımlar gerçekleştirmesine rağmen yine de doğudaki eyaletler ekonomik olarak batıdaki eyaletlerin gerisinde kaldı.

Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre iki Almanya’nın birleşmesinin üzerinden 34 yıl geçmesine rağmen Doğu Almanya’daki maaşlar Batı Almanya’dakilerden yüzde 15,9 daha düşük. İşsizlik oranı da batı eyaletlerde yüzde 5,3 olurken doğu eyaletlerinde bu oran yüzde 7,2 olması dikkati çekti.

Doğuda Yaşlı Nüfus Çok

Öte yandan Doğu Almanya’da bir başka sorun da demografik gelişme olarak görülüyor. İki Almanya’nın birleşmesinden sonra yüzbinlerce genç, özellikle kadınlar ekonomik sebeplerden dolayı “batıya” göç etti. Bu da doğu eyaletlerde ekonomik gelişmeyi etkiledi. Bir çok yerde kalifiye eleman eksikliği yaşanıyor. “Doğuda’ çoğunlukla yaşlılar bulunuyor.

Uzmanlar hükümetin doğu eyaletlerini daha cazip kılmak için önlemler alması çağrısında bulunuyor. Gelecek korkusu yaşayan doğu Almanların popülist patilere oy verdiği uyarısı yapılıyor.

Mevcut farklılıklar ve Almanlar arasında tam olarak bütünleşme sağlanamaması “Berlin Duvarının fiziki olarak yıkıldığı, ancak kafalardaki duvarın hala mevcut olduğu” yorumlarına yol açıyor.

Batıda Daha İyi Bir Gelir Var

Berlin’de Alexander Meydanı’nda iki Almanya’nın birleşmesine ilişkin düşüncelerini anlatan Fabian Frost, Almanya’nın doğusunda ve batısında çok gezdiğini belirterek, “Birleşmenin insanlar için iyi olduğunu söylemeliyim. Ancak elbette hala çok büyük farklılıklar var. Kültürel olarak, parasal olarak. Öbür tarafta Batıda daha iyi bir gelir var.” dedi.

Frost, doğu eyaletlerinde de bazı yerlerde iyi gelir elde edilebileceğini ifade ederek, bunun da batıdaki şirketlerin doğu eyaletlerine genişlemesinden kaynaklandığını ifade etti.

Birleşmenin yine de iyi bir olay olduğunu aktaran Frost, halkın bütünleşip bütünleşmediği şeklindeki soruya da “Bazı gruplar farklıklardan dolayı doğu-batı olarak ayrılıyor. Ancak çoğumuz hep birlikte olabilecek durumdayız.” şeklinde cevap verdi.

“AfD’nin Seçilmesine Şaşırmaya Gerek Yok”

Emekli olan Angela ise birleşmeden sonra yıllar geçtiğini ve halen doğu ile batı arasında her şeyin eşitlenmediğini belirterek, “Çok farklılıklar var. Bu bağlamda Batıdakilerin malvarlığına sahip. Burada biz doğudan geliyoruz. Neyi biriktirelim? Bir şey biriktiremedik.” dedi.

Angela, Almanların henüz tam olarak bütünleşmediğini vurgulayarak, “Doğu Almanya’nın varlığı ne kadar sürdüğüne baktığınızda, yıllar çok hızlı geçti ve aslında pek çok şey iyi olmadığını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Siyasetçilerin Doğu Almanya için daha fazlasını yapması gerektiğini belirten Angela, “AfD’nin seçilmesine şaşırmaya gerek yok İnsanların hiçbiri durumdan memnun değil.” diye konuştu.

“Doğulular Daha Fazla Temsil Edilmeli”

Doğu Almanyalı olan Kerstin de Doğu ve Batı Almanların bütünleşmediğini ifade ederek, “Oldukça belirgin farklılıkları fark ediyorum. Şu anda çok kötü bulduğum şey doğudan gelen bizlere ne şekilde davranılması, özellikle de siyasi olarak. Bizi entegre etmek veya bize demokrasiyi anlatmak istemeleri, bunu oldukça korkunç buluyorum.” dedi.

Kerstin, “doğuluların” daha fazla temsil edilmesi ve dinlenmesi gerektiğini belirterek, “Mantıklı siyaset yapılırsa seçmen de farklı olacaktır.” ifadesini kullandı.

“Bilseydik Sokaklara Çıkmazdık”

Soyadını vermek istemeyen Elke adlı vatandaş ise bugün siyasi duruma bakıldığında durumun kötü olduğunu belirterek, “Birleşme iyiydi, yapılması gerekiyordu, olması da gerekliydi. Barışçıl bir direnişti. Ancak siyasetin tamamına ve günümüzün ekonomik durumuna, savaş çığırtkanlığı dahil tüm siyasi duruma bakarsanız, bunun tam bir rezalet olduğunu söylemeliyim. Doğudan geliyorum, 34 yıl önce bunun için sokağa çıkmadık.” şeklinde konuştu.

Doğu ve Batı Almanlar arasında bütünleşme sağlanamadığını ifade eden Elke, “Tam tersine. Çünkü toplumu bölmek için çok fazla şey yapıldı. Bunda asıl payı siyaset taşıyor. Kovid-19, silah, ekonomi politikası vesaire. Şu anki siyasi durumdan kimse memnun değil ve burada bizi neyin beklediğini 34 yıl önce bilseydik, o zaman kimse sokaklara çıkmazdı.” değerlendirmesinde bulundu. (aa,c)