Almanya’da Camiler “Her Hayat Değerlidir” Sloganıyla Kapılarını Açtı

Almanya’da Camiler “Her Hayat Değerlidir” Sloganıyla Kapılarını Açtı

“Her Hayat Değerlidir” sloganıyla Almanya’da düzenlenen Açık Cami Günü etkinliğine bu yıl da binlerce ziyaretçi katıldı. Savaş ve çatışmaların hayatı değersizleştirdiği bir dönemde her türlü yaşamın kutsallığına dikkat çekildi.

Almanya’da her yıl düzenlenen Açık Cami Günü etkinliği, bu yıl “Her Hayat Değerlidir” sloganıyla gerçekleştirildi. Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından organize edilen etkinlik için Almanya genelinde yaklaşık 1000 cami ziyaretçilere kapılarını açtı. Açık Cami Günü (Tag der offenen Moschee – TOM) dolayısıyla ülkedeki Müslümanlar, savaş ve çatışmaların hayatı değersizleştirdiği bir dönemde her türlü yaşamın kutsallığına dikkat çekme imkanı buldu.

KRM, Açık Cami Günü ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yaşamın paha biçilemez bir değer olduğu ve tüm canlıların saygıyı hak ettiği” gündeme getirildi.

HER HAYATIN KUTSALLIĞI HATIRLATILDI

Açık Cami Günü etkinliğini değerlendiren İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, bu yılki Açık Cami Günü’nde ziyaretçilere hayatın ne kadar değerli olduğunu hatırlatmak istediklerini ifade etti.

Ukrayna’da, Filistin’de, Lübnan’da ve dünyanın diğer pek çok yerinde yaşanan savaşların sadece bu yıl on binlerce insanın hayatına mal olduğuna dikkat çektiği değerlendirmesinde Ali Mete, her hayatın önemli olduğunu “Dünya genelindeki çatışmalarda, masum insanların hayatlarını yitiriyor olması bizleri derinden üzüyor. Bu yüzden de bu sene ‘Her Hayat Değerlidir’ sloganı ile, yaşamın kutsallığını hatırlatmayı amaçladık.” ifadeleriyle vurguladı.

Ölümün ve öldürmenin bu kadar normalleştiği bu duruma Açık Cami Günü vesilesiyle karşı koymak istediklerini bildiren Ali Mete “Birbirimizle konuşmak, her hayatın ne kadar değerli olduğunu birbirimize hatırlatmak istiyoruz. Türü, kökeni, inancı veya sosyal statüsü ne olursa olsun her canlının yaşatılması sorumluluğumuz vardır.” ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL DİYALOG VE BİRLİKTELİK ÇAĞRISI

3 Ekim’de gerçekleşen etkinlikle Müslümanlar, Almanya’nın dört bir yanındaki camiler kapılarını gayrimüslim ziyaretçilere açarak toplumda Müslümanlara ve İslam’a karşı oluşmuş olan önyargıları yıkmayı ve diyalog kurmayı hedefledi.

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Açık Cami Günü buluşmalarının amacının karşılıklı empati ve birbirini anlamayı teşvik ederek sosyal uyumu güçlendirmek olduğunu ifade ederek Açık Cami Günü münasebetiyle Müslümanlarla camilerin tanıtılmasının yanı sıra, camilerin, yalnızca ibadet edilen yerler değil, aynı zamanda sosyal buluşma merkezleri olduğunun bilgilendirmesinin yapıldığını söyledi.

AÇIK CAMİ GÜNÜ’NDE YER ALAN ETKİNLİKLER

Açık Cami Günü münasebetiyle, Müslüman olmayan ziyaretçilerin camileri ziyaret ederek İslam ve Müslümanlar hakkında bilgi edinmelerini imkan sağlanıyor.

Etkinlik kapsamında, ziyaretçiler camileri gezip, Müslümanlarla tanışarak, İslam hakkında merak ettikleri soruları sorma ve cevap alma fırsatı da bulurlarken, ziyaretçilere İslam’ın temel değerleri, ibadet şekilleri ve cami hayatı hakkında bilgiler de veriliyor.

Açık Cami Günü’nde (Tag der offenen Moschee – TOM) camiler, Müslüman olmayan ziyaretçilere kapılarını açarak çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bu etkinlikler arasında şunlar yer alıyor:

• Cami Turları: Ziyaretçilere caminin içi gezdirilerek, mimarisi, tarihi ve işlevi hakkında bilgi veriliyor.

• Bilgilendirme Oturumları: İslam dini, ibadet şekilleri ve Müslümanların günlük yaşamları hakkında sunumlar yapılıyor.

• Soru-Cevap Bölümleri: Ziyaretçiler, İslam ve Müslümanlar hakkında merak ettikleri soruları sorabiliyorlar.

• Kültürel Etkinlikler: Geleneksel yemekler, el sanatları ve müzik gibi kültürel öğeler tanıtılıyor.

• Sergiler: İslam tarihi, sanatı ve kültürü hakkında sergiler düzenleniyor.

• Çocuk Aktiviteleri: Çocuklar için özel etkinlikler ve atölyeler düzenleniyor.