Vatandaşlık Parası Alanlara Yaptırım: Aylıkları Yüzde 30 Kesilecek

Vatandaşlık Parası Alanlara Yaptırım: Aylıkları Yüzde 30 Kesilecek

Almanya”da hükümet vatandaşlık parası alanlara karşı yaptırımları artırdı. İş tekliflerini kabul etmeyenlerin aylıkları 3 az boyunca yüzde 30 kesilecek.

Almanya’da hükümet henüz iki yılını doldurmayan vatandaşlık parası uygulamasının istismarını önelemek için yaptırımları sertleştirme kararı aldı. Çalışma Bakanlığına göre, bundan sonra vatandaşlık parası alanların ödeneklerinden, kendilerine teklif edilen işleri kabul etmemeleri durumunda 3 ay boyunca yüzde 30 aylık kesintisi yapılacak.

Job Centerlardaki randevularına gitmeyen ya da makul bir mazeret gösteremeyenlerin de aylıklarından bir aylığına yüzde 30 kesintiye gidilecek. Bu oran daha önceleri sadece yüzde 10 seviyesindeydi.

Çalışma bakanlığı, vatandaşlık parası alanlara uygulayacağı yaptırımlarla, sosyal devletin yaptığı sosyal desteğin istismar edilmesinin önüne geçilmesinin amaçlandığı bildirdi.

Araştırmalar Vatandaşlık Parası Alanlara Yaptırımların Sonuç Vermediğini Gösteriyor

Öte yandan vatandaşlık parası ödeneği alanlara uygulanacak olan bu yaptırım kararıyla işsizlerin şüphe altında bırakıldıkları ifade edilirken, yapılan araştırmalar yaptırımların sonuçsuz kaldığını gösteriyor.

Uzun dönem araştırmalarına göre, yaptırımların kısa vadede daha fazla insanın bir işe girmesini sağladığını ancak bu işlerin çoğunun geçici veya düşük nitelikli olduğunu gösteriyor. Uzun vadede ise yaptırımlara maruz kalan kişilerin iş bulma oranlarının daha düşük olduğu tespit edildi.

Bu arada, Sanktionsfrei adlı dernek tarafından yapılan bir uzun dönem araştırması, vatandaşlık parası alanlara uygulanan ödenek kesintilerinin insanların sağlıklarını olumsuz etkilediğini ve motivasyonlarını da azalttığını ortaya koydu.

Makul İş Teklifleri Reddedilmiyor

Geçen yıl vatandaşlık parası alanların sadece yüzde 3’ünün yaptırımlarla karşılaştığı ve kendilerine yapılan makul iş tekliflerini de kabul ettikleri tespit edildi.

İş piyasası uzmanlar hükümetin vatandaşlık parası alanlara karşı daha sert yaptırımlar uygulamak yerine, kendi başarısızlıklarını sorgulaması gerektiğini ifade ediyor.

Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, daha önce yaptığı açıklamalarda, işsiz vatandaşların damgalanmasının önüne geçileceğini ve Hartz IV sisteminden ayrılan yeni bir model olarak vatandaşlık parası ödeneğinin, iş arayanlara daha fazla saygı ve güven sağlayacağını belirtmişti.