Avrupa Gıda Ürünleri Türk Helal Tescil Onayıyla Uzak Doğuya Satılacak

Avrupa Gıda Ürünleri Türk Helal Tescil Onayıyla Uzak Doğuya Satılacak

Avrupa Helal Sertifikalama Enstitüsü (EHZ)’in başvurusuna Uzak Doğu’dan onay geldi.

Avrupa Helal Sertifika Enstitüsü (EHZ), Endonezya devleti’nin denetimleri sonunda dünya helal pazarında büyük avantaj yakaladı. Almanya merkezli Avrupa Birliği içerisinde 20 yılı aşkın süredir belgelendirme hizmeti veren Avrupa Helal Sertifika Enstitüsü (EHZ), Endonezya’nın yeni akredite edilen helal nelgelendirme kuruluşları arasında yerini aldı.

Resmi Olarak Akredite Oldu

Buna göre 10 Ekim 2024 de yapılan imza töreninde EHZ, akreditasyon sözleşmesini imzalayarak Endonezya Helal Ürün Güvencesi Yürütme Kurulu (BPJPH) tarafından H20 Helal fuarında resmi olarak akredite oldu.

Endonezya devleti, ülkelerine ithal edilecek ürünlerin yanlızca kendilerinin helal belgelendirme kuruluşları tarafından sertifika alanlarının ülkeye sokulmasına izin veriyor. Dolayısıyla diğer Avrupa veya farklı kıtalardan ülkelerden bir şirket Endonezya’ya bir ürün satmak istediğinde helal sertifika belgesi şartı koşuluyor. Helal belgelendirme yapan kurumlar BPJPH tarafından akredite olabilmek için uzun yıllar süren sıra ve denetim sürecini göze almak zorunda kalıyor.

Endonezya Helal Ürün Güvencesi Yürütme Kurulu Ziyaret Etmişti

Daha önce eylül ayında Endonezya Helal Ürün Güvencesi Yürütme Kurulu (BPJPH), Avrupa Helal Sertifikalama Enstitüsü’nü (EHZ) ziyaret etmişti. Ziyaret sırasında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler tarafından kabul edilen SMIIC 2 kriterleri çerçevesinde bir çalışma yapılmıştı. Bu iş birliğiyle EHZ’in Endonezya’da akredite edilme süreci başlatılmıştı. Daha önce de Tayland’daki resmi helal sertifikalama kurumu CICOT tarafından akredite edilen EHZ, helal gıda, kimyasal, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde sertifikalandırma yapıyor.