Almanya’da 2025 Yılında Birçok Sektörde Maaşlara Zam Geliyor

Almanya’da 2025 Yılında Birçok Sektörde Maaşlara Zam Geliyor

Almanya’da yapılan bir araştırma, 2025 yılında maaşlara ortalama yüzde 3,8 zam yapılacağını ortaya çıkardı. En yüksek artışın, sağlık ve telekomünikasyon sektörlerinde olacağı belirtildi.

Almanya’da birçok farklı sektörde faaliyet gösteren şirketler, çalışanlarına ciddi bir maaş artışı yapmayı planlıyor. Yönetim danışmanlığı şirketi Kienbaum’un Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleştirdiği bir ankete göre, 2025 yılında ortalama yüzde 3,8 oranında bir maaş artışı bekleniyor. Geçtiğimiz iki yılda maaş artışları yüzde 5’e yakınken, bu yılki planlar biraz daha düşük seviyede.

Sağlık ve Telekomünikasyon Sektörü Ön Sıralarda

Özellikle sağlık sektörü ve telekomünikasyon sektörü çalışanları, yüzde 4,9 oranındaki artışlarla en çok kazanç sağlayacak kesimler arasında yer alacak. Ayrıca, sigorta ve bankacılık sektörlerinde de yüzde 4’ü aşan zamlar öngörülüyor.

İşte maaş artış oranlarının sektörlere göre dağılımı:

Sağlık sektörü: yüzde 4,9

Telekomünikasyon sektörü: yüzde 4,9

Sigortacılık: yüzde 4,6

Bankacılık ve finans: yüzde 4,1

Medya ve eğlence: yüzde 3,8

Otomotiv: yüzde 3,6

Nedeni Nitelikli İş Gücü Açığı

Buna karşın, perakende, özel sermaye firmaları ve kağıt ile yapı malzemeleri sanayisi gibi sektörlerde çalışanları daha düşük artışlar bekliyor. Şirketlerin büyük çoğunluğu bu artışların ana nedenini nitelikli iş gücü açığını bağlıyor.(bb)