Almanya’da 2025 Kira Güncellemesi: Kimler Kazanacak? Kimler Zarar Edecek?

Almanya’da 2025 Kira Güncellemesi: Kimler Kazanacak? Kimler Zarar Edecek?

Almanya’da 2025 yılında Almanya’daki kiracılar için bazı değişiklikler geliyor. Kimi daha fazla para alırken, bazıları için maliyetler artacak. İşte en önemli değişiklikler.

Almanya’da 2025 yılında kiracılar için bazı yenilikler yürürlüğe girecek. Kimileri bu değişikliklerden yararlanırken, diğerleri için maliyetler artacak. Peki, gelecek yıl neler değişecek?

Gelecek Yıl Kira Yardımı 30 Euro Artacak

Düşük gelirli vatandaşlara verilen devlet destekli kira yardımı (“Wohngeld”), 1 Ocak 2025’ten itibaren yeniden düzenlenecek. Söz konusu vatandaşlar, 2025 yılında ortalama 30 euro daha fazla alacak. Kira yardımının miktarı enflasyon ve artan yaşam maliyetlerine göre ayarlanacak.

Kira Fiyat Freni

Öte yandan 2025 yılı sonuna kadar, konut sıkıntısının yaşandığı şehir ve belediyeler, kira artışlarını sınırlamaya yönelik Kira Fiyat Freni uygulamasını devreye sokabilecek. Bu kapsamda, yeni kiralanan konutlarda kira bedeli, bölgedeki ortalama kiraların en fazla yüzde 10 üzerinde olabilecek. Ancak, yeni inşa edilmiş konutlar, kapsamlı tadilat yapılan konutlar ve önceki kiraları bu sınırın üzerinde olan evler, Kira Fiyat Freni uygulamasından muaf tutulmaya devam edecek.

Fazla Ödenen Kiralar Geri Alınabilecek

Ayrıca Kira Fiyat Freni uygulaması daha da sıkılaştırılacakken, kiracılar sözleşme başlangıcından itibaren 30 aya kadar fazla ödedikleri kirayı geri alabilecek. Bu geri ödeme için ev sahibine itirazda bulunma şartı söz konusu olmayacak.

Emlak Vergisi Yükselecek

Yeni hesaplama yöntemi ile emlak vergisi de yükseltilirken, bu durum hem ev sahipleri hem de kiracılar için büyük yükler getirebilecek. Alman Kiracılar Birliği’ne göre, kiracılar şu anda metrekare başına ayda ortalama 18 cent emlak vergisi ödüyor. Bu miktar, arazinin ve binanın özelliklerine ve yerel oranlara bağlı olarak değişiyor.(bb)