Toplum

Önden Gidenler Anıldı: “Onlar Hayra Anahtar, Şerre Kilit Oldular”

İslam’a ve insanlığa hizmetleri ile tanınan Müslüman öncüleri anmak için yapılan Önden Gidenler programları, online olarak büyük heyecanla gerçekleştirildi.
R. Koç, T. İnam, A. Irmak, H. Damgacı, M. Pala, G. Şeker, İ. Güngör, Şevki Şahin,
01 Mart 2021

İslam Toplumu Millî Görüş “Önden Gidenler Programları” gerçekleştirildi. Her sene çeşitli salon ve buluşma programları ile icra edilen Önden Gidenler programları bu sene online katılımla gerçekleştirildi.

Viyana, Köln, Berlin, Bremen, Danimarka, Belçika, Alpes, Güney Fransa, Schwaben ve daha birçok bölgede yapılan programlar online gerçekleştirilmesine rağmen büyük ilgi gördü. Programlarda Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Muhammed Hamidullah, Osman Yumakoğulları, Yusuf Zeynelabidin, Sefer Ahmedoğlu, Malcolm X, Alija İzzetbegoviç, Muhammed Hamdı Yazır, Abdulaziz Bekkine, Prof. Dr. Tayyip Okiç, Zahid el Kevseri, Mehmet Akif Ersoy, Mahmud Sami Ramazanoğlu, Mehmet Zahit Kotku, Nurettin Topçu gibi öncüleri tanıtan video gösterileri de yapıldı.

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün Ruhr-A  ve Viyana Bölgesi tarafından gerçekleştirilen programa katıldı. IGMG Genel Başkanı Ergün konuşmasına başlamadan önce teşkilatın temel ilkelerini “Kur’an ve sünnete bağlılık” olarak özetledi. Ergün daha sonra bu programlarda anılan ve Önden Gidenler diye hürmetle anılan insanların özelliklerini şu şekilde sıraladı:

ÖNDEN GİDENLERİN ÖZELLİKLERİ

Çünkü onlar Peygamber Efendimizin (s. a. v.) şu tanımlamasına uyan kişilerdir:

1- Hayra anahtar, şerre kilit olurlar:

“İnsanlardan öyleleri var ki, hayrın (önünü açan) anahtarları gibidir ve şerrin de (önünde duran, ona mâni olan) sürgüleri gibidir. Kimisi de şerrin anahtarı ve hayrın sürgüsü gibidir. Yüce Allah’ın, hayrın anahtarlarını ellerine verdiği o kimselere ne mutlu! Ve ne yazık Yüce Allah’ın şerrin anahtarlarını ellerine verdiği o kimselere!” (İbn Mâce, Sünne, 19)

2- Zalime ve zulme asla meyletmemişlerdir. Mazlum ve mağdur kim ise onun yanındadır.

Bu konuda yıne Allah Rasulü (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “İnsanlar iyilik yaparlarsa biz de iyilik yaparız; zulmederlerse biz de zulmederiz”, diyen zayıf karakterli kimseler olmayın. Bilakis iyilik yaptıklarında insanlara iyilik yapmayı, kötülük yaptıklarında ise onlara zulmetmemeyi içinize (bir ilke olarak) yerleştirin.”

3- Onlar asla yeise, yani ümitsizliğe düşmediler

4- Allah’a daima tevekkül ederler

Önden Gidenler programlarını organize eden İslam Toplumu İrşad Başkanlığı adına İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç da yapılan programları değerlendirdi.

2011 yılında başlayan Önden Gidenler programlarıyla, İslam’a ve insanlığa hizmet eden öncüleri anmayı hedeflediklerini bildiren Celil Yalınkılıç “Bizim, alimlerimiz, fikir ve gönül insanlarımız bu teşkilata ve insanlığa hizmetleri olan büyüklerimiz var.” dedi.

Yalınkılıç da Önden Gidenlerin ortak özelliğini imanda, ilimde ve amelde insanlığa öncü olmak olarak tanımladı. Yalınkılıç “Bu öncülerin İslam’a ve insanlığa hizmetlerinden ötürü anılmayı hak ediyorlar. Onların ortaya koyduğu mücadeleyi, müktesabatı doğru anlamak ve bizden sonra gelecek olan kuşaklara bunları doğru aktarmak gibi bir vazifemiz var.” dedi.

VİYANA

Viyana Bölgesinde yapılan Önden Gidenler programı, bölgede hizmet eden ve vefat etmiş öncüler için hazırlanmış video klibi ile başladı. Viyana İslam Federasyonu (IFW) Başkanı Mehmet Arslan konuşmasında üç ayların öneminde değindi akabinde bölge ve cami hizmetlerindeki emektarları yad etti. Toplantılara katılmak için tedavi gördüğü hâlde hastaneden ayrılan Merhum Hasan İşcel, şeker hastalığı bulunduğundan dolayı bacaklarının sancımasına rağmen sabaha kadar öğrencilere ders okutan, hafızlar yetiştiren merhum Ahmet Keskin hocayı örnek gösterdi. Hayır dualarda bulundu. Programın misafir hatibi olarak IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün söz aldı. Programın kapanış duasını ise  IFW Eski Başkanı ve IGMG Genel Merkez Hatibi Muhammed Turhan hoca yaptı.

BELÇİKA

Belçika İslam Federasyonun’un (BİF) düzenlediği Önden Gidenler programının sunuculuğunu Heusden GT Başkanı Sefa Üstün yaptı. 31. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet yarışmasının küçükler ikincisi olan M. Ali Ceylan’ın okuduğu Kur’ân-ı Kerîm’den sonra Belçika Bölge Başkanı Muhammed Ünal açılış konuşması yaptı. Belçika İslam Federasyonu Kurucu Başkanı geçen kasım ayında vefat eden merhum Hasan Ünal hoca da programda anıldı. Önden Gidenlerin tanıtım klibini müteakiben de günün hatibi olarak IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç söz aldı.  Yalınkılıç, “İslam’ı ilk önce kabul eden muhâcirler ve ensar ile, iyilikte onlara uyanlar var ya, Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır.” ayetiyle önden gidenlerin önemine vurgu yaptı. Öncülük etmenin önemini anlatıp camilerin kurulmasında katkı sağlayanlara değindi ve toplumlarında öncülükle tanınmış insanlardan anekdotlar anlattı. Program, BIF İrşad Başkanı Ekrem Şeker’in yaptığı hatim duasıyla sona erdi.

 

 

Bremen

Bremen Bölgesi’nin de pandemi nedeniyle online olarak düzenlediği programı İrşad Başkanı Nuh Gürbüz  sundu. Program Dünya Birincisi Kurra Hafızı Abdulkadir Şehitoğlu’nun okuduğu açılış Kur’ân-ı Kerîm ile başladı.  IGMG Bremen Bölge Başkanı Ekrem Kömürcü katılan tüm katılımcılara teşekkür etti ve Önden Gidenleri şöyle anlattı; ” Yolumuzu aydınlatan, bize öncülük eden, zor zamanlarda hak dine sahip çıkarak âdeta ümmete yeniden yön veren ve yol gösteren insanlar vardır. Bu öncüler mücadelede büyük zorluklara göğüs geren büyüklerimizdir. Onlar, inanç, dirayet ve samimiyetleri vesilesiyle tarihi etkilemiştirler. Ümmete öncülük eden Müslümanların devamlı surette anılmaları gerekmektedir. Zira onları unutmak, canları pahasına  çektikleri zorlukları unutmak anlamına gelir.” dedi. Programa katılan IGMG Eğitim Başkanı Dr. Abdulhalim İnam Önden Gidenlerin isimlerini zikredip kıymetli İslam önderleri ve merhum önden gidenlerin yaşam hayatları ve mücadelelerini konu alan veciz bir konuşma yaptı. “Cenâb-ı Hak Kur’an’da peygamberimize diyor ki: ‘Ey habibim, seni İbrahim Peygamber milleti üzerine gönderdik.’ Allah namazda da bize vefa dersi veriyor. Namazımızdan çıkmadan önce vefa dersimizi alıyoruz ondan sonra hayata yöneliyoruz. Namazın kendisi de zaten Allah’a karşı vefalı olmanın bir göstergesi ve duruşudur. İçinde Peygamberimizi anarak O’na Peygamberimizin aslı olan Hz. İbrahim’e kadar bir vefa dersiyle namazımızı eda ediyoruz. Onun içindir ki, bu din vefa dinidir.” dedi. Önden Gidenler programı yoğun katılımı ile ve güzel duygusal anların yaşandığı bir atmosferde gerçekleşti.

 

BERLİN

Berlin Bölgesi İrşad Başkanlığının hazırlayıp sunduğu Önden Gidenler programı Temel Balta hocanın açılış Kur’ân-ı Kerîm tilavetinden sonra Bölge Başkanı Said Jurnal’in konuşması ile başladı. Berlin bölgesinde cemaatimizden bu davaya gönül verip rahmetli olanlar hakkındaki sinevizyon duygulu anlar yaşattı. Daha sonra ise günün hatibi olarak Prof. Dr. Saffet Köse Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Muhammed İkbal, Esad Erdebilî ve Malcolm X hakkındaki anılarını anlattı. Program Önder Koç hocanın kapanış Kur’an’ı ve İsmail Uzun hocanın hatim duasıyla son buldu.

FRANSA ALPES

Fransa Alpes Bölgesi Önden Gidenleri programını online olarak 144 kişi katıldı. Annemasse İmam-Hatibi Sefa Tamtürk’ün açılış Kur’ân-ı Kerîm’inden sonra CIMG Alpes Bölge Başkanı Yusuf Çakır söz aldı. Çakır “Bizden öncekiler ümitsizliği değil, ümitle var olmayı bizlere miras olarak bıraktılar.” dedi.
Önden Gidenler sinevizyon sunumunu müteakiben de IGMG Gençlik Teşkilatı Orta Öğretim Başkanı Furkan Kahraman Önden Gidenleri anlattı. Program, Bölge İrşad Başkanı Musa Yıldırım’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim ve Oyonnax İmam-Hatibi Halil İbrahim Yılmaz’ın hatim duası ile son buldu.

GÜNEY FRANSA

28 Şubat’ta CIMG Güney Fransa Bölgesi Önden gidenleri anmak ve anlamak üzere online olarak yoğun ilgi gören programını düzenledi. Dünya Kur’ân-ı Kerîm’i güzel okuma yarışmalarında dereceye giren Abdülkerim İleri’nin okuduğu Kur’ân-ı Kerîm ile başlayan program CIMG Güney Fransa Bölge Başkanı Emir Demirbaş’ın konuşmasıyla devam etti. Cihad ibadetinin önemi hakkında nasihatlerde bulunan Demirbaş, “Bizlerde mücadelemizi  Allah’ın rızasını kazanmak uğrunda yapmalıyız.” dedi. Moderatörlüğünü Ümit Büyükbektaş’ın yaptığı programın konuğu IGMG Eğitim Başkan Yardımcı Habip Yazıcı oldu. Yazıcı katılımcılara “Bizler kendimizden sonra gelenler tarafından iyi bir şekilde anılmak istiyor isek, bizlerin de bizden önce hizmet etmişleri yâd etmemiz gerekiyor.” dedi. Yazıcı sözlerine şu şekilde devam etti: “Aramızdan bazıları önden gidenlerin ayak izlerine basmaya gayret edecek, bazılarımız ise takip etme gayretinde olacaklar. Bizler de bu yönde hizmetlerimize devam eder iken farkında olmadan bizden sonraki nesillere ayak izlerimizi bırakıyoruz. Herkesin yapabileceği bir şey vardır. Önemli olan herkesin kendi izini bulmasıdır.” Programda Güney Fransa bölgemizde hizmet etmiş ve rahmeti Rahman’a kavuşmuş olanlara atfen hazırlanan olan bir sinevizyon ile IGMG Önden Gidenler videosu gösterildi. Program, Muhammed Topçu hocanın kapanış Kur’ân-ı Kerîm tilaveti ve Bölge Başkanı Emir Demirbaş’ın hatim duası ile son buldu.

SCHWABEN

Kur’ân-ı Kerîm okunmasıyla başlayan program Bölge Başkanı Davut Koçak’ın selamlama konuşmasıyla devam etti. Bölge Başkanı Davut Koçak selamlama konuşmasında ahde vefanın önemine dikkat çekerek, “Bizler ahde vefayı Allah’tan öğrendik. Elestü bi Rabbikum (Ben sizin Rabbiniz değil miyim?) ilahi nidasına hep birlikte Evet dediğimizde öğrendik, söz verdik. Efendimiz Muhammed Mustafa (sav) Miraç’tan sonra Bana kim inanır? sorusu üzerine, yol arkadaşı Hz. Ebû Bekir’in Ben inanırım demesinden öğrendik.” dedi.

Programın hatibi olarak katılan İslam Toplumu Millî Görüş Teftiş Başkanı Adem Kaya Önden Gidenler’in Müslümanlara bıraktığı ilim ve İslam’a bağlılıkları hakkında örnekler sundu. İslam dünyasının Gazali gibi, İbn’ül Arabi gibi önden gidenlerin ilmi ve bilgisi sayesinde ayakta kaldığını belirtti. “Önden gidenlerden geriye kalan ilim mirası ve İslam dinine bağlılıkla ahde vefamızı göstermiş olacağız.” ifadelerini kullandı.Program yapılan dua ile sona erdi.

KÖLN

Köln Bölgesi Önden Gidenler programını Fatih Camii’ne kurduğu stüdyodan yaptığı yayınla online olarak gerçekleştirdi. Köln programında Müslümanlara öncülük eden Önden Gidenler anıldığı gibi hâlâ hayatta olan emektarlarla yapılan kısa söyleşiler de ekrana geldi. Bölge Başkanı Ali Bozkurt Önden Gidenlerin de birer insanoğlu olması hasebi ile hatalarının da bulunduğuna işaret etti. Onların yaptıkları güzel işleri örnek alıp, hatalarından da ders çıkartılması gerektiğini söyledi. IGMG eski Genel Başkanlarından Yavuz Çelik Karahan da programa iştirak etti. Programın hatibi Abdürrahim Güçlü idi.  Yardımlaşmada, iyilikte önden gidenlerin Allah’ın rızası için koştuklarını, hayırda yarıştıklarını belirtti.

DANİMARKA

Danimarka İslam Toplumu (DIT) Önden Gidenler anma programını camiiler virüsden dolayı kapalı olduğu için online yapma kararı aldı.
Yaşadıkları dönemde tarihe iz bırakmış, inananların yolunu aydınlatmış değerli şahsiyetleri yine yad edilirken, Danimarka’daki cemiyetten vefat eden kadın – erkek emektar büyükler de hayır dualarıyla yad edildi. Danimarka İslam Toplumu Başkanı Mustafa İncikli, dönem dönem oy kaygısıyla siyasilerin Müslümanları hedef aldığını belirtti. Danimarka’da örnek Müslümanlar olarak bu algılarla mücadele edilmesinin önemini vurguladı. DIT İrşad biriminin gerçeklestirdiği programda günün hatibi Abdulkadir Demir oldu. Demir öncü büyüklerin ölmüş olsalarda, kalıcı eserleriyle her daim anıldıklarını belirtti.  “Kim İslam’da iyi bir çığır açarsa, ardından gelenlerin de sevabı onlara da yazılır.” mealindeki hadîs-i şerifine atıfta bulundu.

Danimarka’nın konuğu Abdulkadir Demir oldu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş