Yazarlar

Ev Sahiplerinin Tasarruf İmkânları – 1

Almanya'da ev sahibi olan veya olmak isteyenler muhtemelen şu soruyu sormuştur: “Yağan yağmur için devlet hangi hakla para alıyor?” Yusuf Kutlucan ev sahiplerinin tasarruf imkânları hakkında yazdı.
26 Mayıs 2021

Yağmur Suyu Ücreti (Niederschlagswasser)

Birçok kişi muhtemelen hayatında en az bir kere şu soruyu sormuştur: “Yağan yağmur için devlet hangi hakla para alıyor?” Cevabı aslında basit, devlet bundan dolayı zaten ücret talep etmiyor. Devlet yağmur suyu için değil, kanalizasyondan akan su için para alıyor. Suyun kendiliğinden toprağın emmesiyle yüzeyden giden alanlar için bir ücret alınmıyor, örneğin arsanın bahçesi ve yeşil alanları. Dolayısıyla iki türlü bu ücretten kurtulma imkânı vardır:

Su geçirmeyen alanları azaltmak veya bu alanlara yağan yağmurun kanalizasyona gitmesini engellemektir. İlk seçenekte avlu ve park alanlarını su geçiren kaldırım taşları (Ökopflaster/Gitterpflaster) ile döşemek veya çakıl taşlardan oluşan yollar ve alanlar oluşturma imkânı vardır.

Suyu direk yere sızdırmayan ve değiştirmek mümkün olmayan alanlar için (misal evin çatısı) bazı önerilerimizde şu şekilde:

Bazı belediyeler yeşillendirilmiş çatılar için yeşilliğin kalınlığı ve dolayısıyla emme potansiyeline göre indirim veriyor. Emilen suyun büyük kısmı kanala gitmemekte ve buharlaşmakta. İndirimden öte ise bu alanlar için ücretten tamamen kurtulma imkânı vardır. Bu alanlara inen yağmuru hendeklerle veya modern metotlar ile bahçe ve yeşillik alanlara yönlendirmek veya su sarnıçlarda toplayıp sonra bahçede kullanmak. Sonuncusu ise en ekonomik olanıdır. Zira sudan da tasarruf yapılmakta.

Sonradan yapılan tasarruf amaçlı değişiklikleri belediye bildirmek gerekir ki hesabınız uyarlansın.

Su Ücretindeki Kanalizasyon Ücreti

Belediyeden gelen faturaları iyi inceleyen fark etmiş olacak ki temiz su ve atık su için her zaman aynı metreküp hesabı yapılmakta ve atık suyun metreküpü daha pahalıdır.

Sonuçta ev içinde kullanılan su normal şartlarda tekrar evin içinde olan borulardan gitmekte ve yağmur suyunda olduğu gibi kanalizasyonu kullanma payı olarak bir ücrete tabi tutulmakta. Lakin bahçede kullanılan su kanalizasyona gitmemekte.

Dolayısıyla bahçe vanasına su sayacı takılabılır. Bazı belediyelerin kendisi sayacı takmamakta ve ev sahibi kendisi takması gerekir lakin 6 senede bir kalibre edilmiş yeni bir saat takılması gerekmekte. Hangi koşullarda sayaçların takılması mümkün olduğunu belediyeye danışmakta fayda var.

 

Pin It on Pinterest

Paylaş