Gündem

Almanya’da Seçim Vaatleri: Çocuk Parası 528 Euro’ya Kadar Çıkabilecek!

Almanya’da yapılacak seçimler sonrası ekonomide yapısal bir değişiklik bekleniyor. Buna göre çocuk parası 528 Euro'ya, asgari ücret ise 1920 Euro'ya çıkabilecek.
17 Eylül 2021
@Shutterstock

Almanya’da gelecek hafta yapılacak seçimler sonrası ekonomide yapısal bir değişiklik bekleniyor. Buna göre tüm partiler önümüzdeki yıllarda nasıl ve nereye yatırım yapılacağına dair birçok plan sunuyor. Mevcut durumda 219 Euro olan çocuk parası gelirden bağımsız olarak ailelere veriliyor. SPD’nin taslağında çocuk parasının tabanının 250 Euro’ya, tavanının ise 528 Euro’ya çıkarılması öngörülüyor. Bu durumda en zenginler 250 Euro çocuk parası almaya devam ederken, düşük gelirliler ise daha fazla alacak.

SPD: “Asgari Ücret 12 Euro’ya olacak”

Öte yandan uzun zamandır asgari ücreti 12 Euro’ya çıkarmayı vaat eden SPD, genel olarak emekliler dışındakilere mini işleri yasaklamayı hedefliyor. Genel olarak servet vergisini yüzde 1 arttırmayı da hedefleyen SPD, en fazla kazanan kesimlerden alınan vergiyi ise yüzde 45’ten 48’e çıkarmayı öngörüyor. Buna göre yıllık gelirleri 250 binin üzerinde olan evli olmayanlar ve 500 binin üzerinde olan evliler yüzde 3 daha fazla vergi ödeyecekler.

CDU/CSU: “her yeni doğan çocuk için ayda 100 avro”

Almanya’da hükûmeti oluşturan muhafazakâr CDU ve CSU partileri seçim programlarında, devletin 18 yaşına gelene kadar her yeni doğan çocuk için ayda 100 avronun yatırılacağı bir “Gelecek Nesil Fonu” kurulacağı vaadinde bulundu. CDU ile CSU, çocuklu ailelere ev satışlarının kolaylaştırılmasını ve çocuk parasının aylık 25 Euro’ya kadar arttırılmasını vaat ediyor. CDU/CSU çocuk sahibi bireylerin vergiye tabi olmayan gelirlerinin miktarını yükseltme ve çocukların gün boyunca okullarda bakımına ilişkin hakların iyileştirilmesini öne çıkarıyorlar.

“vergi artışı olmayacak”

Almanya’nın yaklaşık 2,3 trilyon avroluk kamu borcuna karşın partiler, seçim programında, salgın nedeniyle vergi artışları olmayacağına işaret etti. Program, vatandaşlar için önemli bir vergi indirimi öngörmüyor. Birlik partileri, kurumlar vergisini yüzde 25 ile sınırlamayı, gelir vergisinden muaf aylık ücreti 450 avrodan 550 avroya yükseltmeyi vadediyor.

Öte yandan sigorta primi ödenmesi gerektirmeyen işlerde (minijob) aylık maaş sınırı aya 450 Euro’dan 600 Euro’ya yükseltilecek.

Yeşiller Partisi’nin seçim programında, ülkede AR-GE çalışmalarını teşvik etmek ve yenilikçi girişimleri desteklemek için yeni risk sermayesi fonları oluşturulması öngörülüyor. Parti, Almanya’da yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırma ve düşük gelirlilerin elektrik faturalarını düşürme sözü veriyor. Yeşiller, değeri 2 milyonu aşan varlıklar için yüzde 1 vergi alarak, iddialı sosyal ve ekolojik harcama planını finanse etmek istiyor. Parti, asgari saat ücretinin 9,60 avrodan 12 avroya yükseltilmesi, yeni kiracılar için en fazla yüzde 2,5 kira artışı üst sınırı ve ürünlerin onarımını ve geri dönüşümünü teşvik eden döngüsel ekonominin genişlemesini diğer ekonomik taahhütleri olarak sıralıyor, ayrıca Avrupa Para Fonu kurulmasını öneriyor.(AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş