Gündem

Almanya Sandığa Gidiyor: İşte Almanya’nın Yeni Başbakan Adayları

Almanya'da Angela Merkel döneminin sonuna gelirken, 26 Eylül'deki federal seçimlere az bir süre kala başbakan adaylarına sizler için göz attık.
21 Eylül 2021

26 Eylül 2021 tarihinde yapılacak olan Almanya federal meclis seçimlerinde 3 parti başbakan adayı gösterdi. İktidardaki Hristiyan Demokratlar (CDU) aynı zamanda genel başkanları ve Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı olan Armin Laschet’i aday olarak gösterirken sosyal demokrat da hükûmette Maliye Bakanı olarak görev yapan Olaf Scholz’u gösterdiler. Başbakan adayı gösteren Yeşiller de eş başkanlarından Annalena Baerbock’u öne çıkardı.

Armin Laschet (CDU)

Armin Laschet, Hristiyan Demokrat Birliği’nde (CDU) 18 yıl Genel Başkanlık ve Almanya’da 16 yıl başbakanlık yaptıktan sonra siyasete devam etmeyeceğini açıklayan Angela Merkel sonrasında muhtemel başbakan olarak görülüyor. Başbakan adayları arasında idari tecrübesi önde gelen siyasetçilerinden birisi. 1961 yılında Aachen’de doğan Laschet, “Hristiyan değerlerine” bağlı olması ile tanınıyor. Ayrıca 2005-2010 yılları arasında ilk defa Almanya’da eyaletlerde “Entegrasyon” bakanı olarak da görev yaptı.

Gerek Bakanlığı döneminde gerekse diğer zamanlarında göçmenlere olumlu bakışı ile tanındı. 2017 yılındaki seçimlerde partisinin seçimleri kazanması üzerine Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı oldu. CDU’nun 2021 yılı başında yapılan dijital kongresinde partinin Genel Başkanı olduktan birkaç ay sonra başlayan federal başbakanlık adaylığında da oyların çoğunluğunu aldı.

Almanya’nın başarıları ile tanınan başbakanı Angela Merkel’in yolundan gideceği tahmin edilen Laschet’in tecrübesi siyasal geleceği için artı olarak görülüyor.

Olaf Scholz (SPD)

Almanya Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı mevcut koalisyon hükûmetinde Maliye Bakanı olan Olaf Scholz. 63 yaşındaki Olaf Scholz’un da siyasi ve idari tecrübesi var. Eyalet Başbakanlığı seviyesinde Hamburg Belediye Başkanlığı sırasındaki başarılarını 2007-2009 yıllarında Federal Çalışma Bakanlığı döneminde gösteremedi ise de daha sonra Federal Maliye Bakanı olarak elde ettiği tecrübe başbakan adaylığı için artı bir puan olarak görülüyor. Çalışan kesimlerin uzun süre umudunu kestikleri sosyal demokrat aday olarak şimdi daha çok sosyal politikalar vaat ediyor.

Özellikle belirli iş alanlarında asgari ücret şartının getirilmesindeki etkisi ve bu seçimde de saati asgari 12 Euro’luk ücret vaat etmesi gibi vaatlerle seçim kampanyası sonrasında kamuoyu yoklamalarında diğer adaylara göre öne çıktı.

Annalena Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen)

Annalena Baerbock, Almanya’da başbakanlığa adaylığını koyan en geç siyasetçi olduğu gibi, Yeşiller Partisi’nden de başbakan adayı olan ilk siyasetçi. Siyasette idari olarak tecrübesi yok. Ancak, uluslararası ilişkiler hukuku üzerine master yapması dolayısıyla Yeşilleri Meclis Grubunun Dışişleri ve Güvenlik sözcülüğünü yaptı.

Baerbock, Schleswig Holstein eyaletinde başarılı bir çevre bakanlığı yapmış olan Robert Habeck ile birlikte Yeşillerin Eş Genel Başkanlığını da yapıyor.

Adaylığı açıklandıktan sonra kamuoyu yoklamaların en önde giden Annalena Baerbock, yazdığı bir kitapta intihal yaptığı iddiaları sonrasında hızlı bir düşüşe geçti. Seçim kampanyasında iklim değişikliği ile mücadele, aile ve sosyal ekonomi vaadiyle seçmenlerden oy istiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş