Yazarlar

Almanya’da Engelli Çalışanlar – IV

Almanya’da engelli çalışanlar iş hayatında birçok hakka sahip.
15 Ocak 2022

Almanya’da engelli çalışanlar, ağır derecede engelliler ve eşitliği elde etmiş olanlar iş alanında birçok haklara sahip. Hangi haklara sahip olduklarına dair bilgileri entegrasyon kurumundan (Alm.: Integrationsamt) alabilirler. Kurum aynı zamanda iş bulma ve mevcut iş yeriyle alakalı ücretsiz danışma ve yardım sunuyor.

İşten Çıkarmaya Karşı Koruma

Almanya’da engelli çalışan işten çıkarılabilmesi  için işverenin işçi temsilciliğine haber vermesi yetmiyor. Ayrıca ağır derecede engelli temsilciliğine (Schwerbehindertenvertretung) de haber edilmesi ve ayriyeten entegrasyon kurumundan da onay alınması gerekiyor. Bu kurum iş ilişkisinin devam edebilmesi için iş yerinin uygunluğunu ve ileri eğitim gibi imkânları inceler. Mümkün ise red vermesi gerekir.

Eğer entegrasyon kurumu onayı olmadan bir çıkış verilmişse 3 hafta içerisinde iş mahkemesinde dava açılmalı. Onay da varsa ayrıca 1 ay içerisinde entegrasyon kurumuna itiraz edilmeli.

Almanya’da Engelli Çalışanlara Ek Tatil Hakları

Ağır derecede engelliler tatil yılı başına “bir çalışma haftası ek ücretli tatil” hakkına sahiptir. Örneğin haftada 5 gün çalışan ek 5 güne sahiptir. Tatil günleri GdB tespitinin yapıldığı aydan itibaren hesaplanır. Hesaba göre yarım iş gününe tekabül eden tümlenir. Daha az ise saat hesabıyla tatil verilir.
Örnek  sene başından beri çalışan ve 1.4. de 50%’lik Gdb elde eden 9/12’lik bir ek tatile sahiptir. 5 iş günü 3,75 tatil günü, yani tam 4 gün ek tatil demektir.
Aynı şekilde sonradan yüzde 50 oranının altına düşen Gdb için hesap yapılmaktadır. Önemli olan sene boyunca engelli statüsüne sahip olunan aylardır.

Fazla Mesai

Ağır derecede engelliler fazla mesaiden muaf tutulur. Fazla mesai, günde sekiz saatlik normal yasal çalışma saatlerini aşan çalışma saatleri olarak anlaşılır (Çalışma Saatleri Yasasının 3. Bölümü). Ancak işçi, işverenden fazla mesaiden muaf tutulmasını zamanında talep etmedikçe, yapılacak fazla mesaiyi genel olarak yapmak zorundadır.

Ama muafiyet talebine rağmen günlük çalışma süresi 10 saate kadar uzatılabilir, şayet diğer günlerde daha az çalıştırarak bir denkleştirme yapılırsa. Denklik için 6 ay içerisinde ortalama 8 saatlik iş süresi aşılmaması gerekmekte.

 

Pin It on Pinterest

Paylaş