Yazarlar

Aşı Zorunluluğu Ve Müslümanlar

2020 yılının başından beri dünya çapında koronavirüs hastalığı ile mücadele ediliyor. Virüsle mücadeledeki en etkin çözüm olarak sunulan aşı hususunda da duyarlı olmamız gerekir. İşinin uzmanları olan doktorların tavsiyesine kulak vermeliyiz. Hem şahsi hem de toplumsal sorumluluklarımız bunu gerektirir.
28 Ocak 2022

2020 yılının başından beri dünya çapında koronavirüs hastalığı ile mücadele ediliyor. Avrupa ülkeleri dahil birçok ülkede hayatı âdeta felç eden dönemlere, huzurevlerinden cesetlerin toplandığı, insanların artık kendi bahçelerinde cesetleri yakmak zorunda kaldıkları görüntülere tanık olduk. Virüsün bulaşmadığı hemen hemen hiçbir ülke kalmadı.

Müslümanlar olarak Kâbe’ye ve camilerimizde omuz omuza saflar tutmaya hasret kaldık.

İnsanlık olarak topyekûn mücadele etmek zorunda olduğumuz bu virüs ve varyantlarının etkileri hâlâ geçmiş değil öyle ki, pek çok ülke ardı ardına vaka sayılarında en yüksek rakamlara ulaşıldığını açıkladı. 7’den 70’e herkesi yakaladı virüs. Dünya çapında böyle bir tablo söz konusu iken virüsle mücadeledeki en etkin çözüm olarak sunulan aşı hususunda da duyarlı olmamız gerekir. İşinin uzmanları olan doktorların tavsiyesine kulak vermeliyiz. Hem şahsi hem de toplumsal sorumluluklarımız bunu gerektirir.

Almanya’da Cami Saldırıları Devam Ederken Umut Veren Adımlar

Almanya’da aşırı sağ son dönemlerde devlet yetkililerinin gündeminde. Cumhurbaşkanı Steinmeier, koronavirüs önlemleri ve aşı karşıtlarının gösterilerinde çok sayıda ırkçı şiddet eyleminde bulunan kişilerle ilgili “Irkçılar, demokrasimizi zehirlemeye devam ediyor.” diyerek ırkçı şiddete izin verilmeyeceğini belirtti.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da aşırı sağ konusunda kararlı bir duruş sergiliyor. İçişleri Bakanlığı aşırı sağ ile mücadeleye ilişkin nisan ortasına kadar bir eylem planı hazırlayacak. Ayrıca İslam’ın, “elbette Almanya’ya ait” olduğunu ifade eden Almanya İçişleri Bakanı Faeser, İslam’ın, Almanya’da uzun yıllardır kültürel yaşamın bir parçası olduğuna işaret ediyor.

2022’de maalesef cami saldırıları açısından geçmiş yıllardan iyi bir tablo sergilemeyeceğe benziyor. 15 Ocak’ta Almanya’nın Chemnitz Fatih Camii’nde kundaklama şüphesi bulunan bir yangın çıkarken, 23 Ocak’ta Halle’deki bir camiye tüfekle saldırıda bulunuldu. Sadece 2020 yılında pandemi dönemi olmasına rağmen 111 cami saldırısı yapılan, Müslümanlara karşı sayısız sözlü ve fiziki saldırının yaşandığı ve yaşanmaya devam eden Almanya’da, İçişleri Bakanı’nın bu açıklamalarını takdirle karşılıyoruz.

Fransa Yasaklar Ülkesine Dönüyor

Fransa’da ise yine cami kapatmaları, Müslümanlara karşıt tutumlar devam ediyor. Ülkede son olarak sporculara müsabakalarda başörtüsü yasağı kondu. Erkeksiz havuza girmek isteyen Müslüman kadınlar da neredeyse fişlenir durumda. Tekrar hatırlatmak isterim ki, kendi vatandaşlarının inançlarına saygı duymamak, onlara karşı adımlar atarak yasakçı bir politika izlemek hiçbir yönetime fayda sağlamaz.

Engelleri Kaldırmak

Almanya’daki Müslümanlar arasından işaret dili eğitmenleri yetiştirilmesi amacıyla ILM Academicians ve Gebärdenservice Berlin tarafından organize edilen Almanca İşaret Dili Kursu başladı. İslami Eğitim Kurumlarında ve camilerde “İşaret Dili Tercümanı” olarak görev yapacak isimleri yetişmesi hedeflenen çalışmada emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Pin It on Pinterest

Paylaş