Dünya

İsrail Polisi Mescid-i Aksa’ya Baskın Düzenledi: Yaralılar Var

İsrail güçleri ile Mescid-i Aksa'daki Filistinli gençler arasında sabah 6.30 sıralarında çatışma çıktı. Filistin Kızılayı, çatışmalarda 152 kişinin yaralandığını duyurdu.
15 Nisan 2022

İsrail güçleri, Mescid-i Aksa’daki Filistinli gençler arasında sabah saatlerinde çatışma çıktı. Aksa’nın avlusuna baskın düzenleyen İsrail polisi, kauçuk kaplı mermi ve ses bombası kullanarak gençlere müdahale ederken, Harem-i Şerif‘te bulunan tüm cemaati de zor kullanarak dışarı çıkardı.

Daha sonra geri çekilen ve cemaatin içeri girmesine izin veren İsrail polisi, gençlerin yeniden taş atmaya başlaması üzerine tekrar avluya girdi. Cemaati darbederek dışarı çıkardıktan sonra gençlerin bulunduğu Kıble Mescidi’ne yönelen İsrail polisi zor kullanarak mescidin içine girdi.

İsrail polisinin, Aksa içindeki Kıble Mescidi’ne girdiğini ve buradaki Filistinlileri yere yatırarak gözaltına aldığını gösteren görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Filistin Kızılayı: 152 Kişi Yaralandı

Filistin medyasına göre, İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya saldırısında bir çok kişi yaralandı. Filistin Kızılayı da 152 kişinin yaralandığını, Kudüs’teki tüm ambulans ekiplerinin uyarıldığını duyurdu.

Görgü tanıkları, çok sayıda İsrail askerinin Mescid-i Aksa yakınlarındaki binaların çatılarına tırmandığına dikkat çekti.

Ramazan ve Hamursuz Bayramı Aynı Vakte Denk Geldi

Mescid-i Aksa’da tansiyon, ramazan ayının Yahudiler’in Hamursuz Bayramı’yla (Pesah Bayramı) aynı döneme denk gelmesi üzerine yeniden yükseldi. Radikal bir Yahudi grubun, Hamursuz Bayramı’nda Tapınak Dağı’ndaki kurban kesme ayini yapılması çağrılarının ardından, Gazze Şeridi’ndeki Müslüman gruplar da, Filistinlileri Cuma günü Harem-i Şerif’te toplanmaya çağırdı.

Filistinli yetkililer, Yahudilerin kutsal alandaki provokasyonlarının yeni bir şiddet döngüsünü ateşleyebileceği konusunda uyararak yaşananlardan İsrail tarafını sorumlu tutuyor.

İsrail polisi ise yaptığı açıklamada, sabah namazından sonra yüzlerce Filistinli’nin polise ve Eski Şehir’deki Ağlama Duvarı’na doğru fişek ve taşlarla saldırdığını bildirdi. Açıklamaya göre polis bunun üzerine Mescid-i Aksa’ya girerek kalabalığı dağıtmaya ve ibadet edenlerin “güvenli bir şekilde” camiden ayrılmasını sağlamaya çalıştı. Üç polisin çıkan olaylar sırasında yaralandığı bildirildi.

Doğu Kudüs’ün Eski Şehir kesiminde bulunan, Müslümanlar tarafından Harem-i Şerif, Yahudiler tarafındansa Tapınak Tepesi olarak tanınan Mescid-i Aksa, İsrail tarafından 1967 yılında Ortadoğu savası sırasında ele geçirilmişti. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş