Toplum

Almanya’da Emeklilere 300 Euro Yardım: Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?

Almanya’da tüm emeklilere yönelik bir defaya mahsus yapılacak 300 Euro’luk yardımının detayları belli oldu.
08 Aralık 2022
@Shutterstock

Almanya’da artan yüksek elektrik ve kalorifer fiyatlarından etkilenen emeklilere yapılacak olan 300 Euro’luk yardımın detayları belli oldu. Peki bu yardımdan gerçekten tüm emekliler yararlanabilecek mi? Yararlanabilecek kişiler nelere dikkat etmeli? Söz konusu yardım ne zaman hesaplara yatacak? Bu ve benzeri soruları Camia Haber araştırdı.

Hangi emekliler yardımdan faydalanabilecek?

Alman Emeklilik Sigortası’ndan emeklilik alan tüm vatandaşlar bu yardımdan faydalanabiliyor. Söz konusu 300 Euro’luk miktar, otomatik olarak banka hesaplarına havale edilmeye başladı.

Kimler beklemek zorunda kalacak?

İlk emeklilik maaşını aralık ayında alan kişiler biraz beklemek zorunda. Buna göre, aralık ayı itibariyle emeklilik alan vatandaşlara en geç 15 Ocak 2023 tarihine kadar yardımlar ulaştırılacak.

Yardımdan kimler faydalanamayacak?

İlk emeklilik maaşını Ocak 2023’te alacak vatandaşlar söz konusu yardımdan yararlanamayacak. Ayrıca Almanya’dan emekli olup ta yurt dışında yaşayan vatandaşlar da bu yardımdan yararlanamayacak. Yardım, sadece Almanya’da ikamet eden kişilere ulaştırılacak.

Yardım Vergiden Muaf Olacak mı?

Yardım vergiden muaf olmayacak. Maaşlarda olduğu gibi söz konusu yardım için de gelir vergisi ödenecek. Fakat bu yardımla alakalı herhangi bir sosyal gider ödenmeyecek.

Nelere dikkat etmeliyim?

Gelir vergisi bu yardım ile yükselecek. Örnek olarak yıllık 16 bin 800 Euro emeklilik maaşı alan birisi 294 Euro vergi ödüyor, bu yardım ile bu miktar 349 Euro’ya yükselecek.

Yurt dışından emekli olup ta Almanya’da yaşayanların durumu ne?

Söz konusu vatandaş eğer Almanya’da ikamet kaydı bulunuyor ve vergi ödüyorsa, bu yardımdan faydalanabilecek. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden birisinde emekli olan kişiler de Almanya’da ikamet kaydı bulunması durumunda yardımdan yararlanabilecek.(bb)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş