İsveç

İsveç Başbakanı Kur’an-ı Kerim Yakmayı “İfade Özgürlüğü” Saydı: Ama “Saygısızlık” Dedi

İslam dünyasının İsveç’teki Türk Büyükelçiliği önünde polis korumasında Kur’an-ı Kerim yakılmasına tepki göstermesi üzerine Başbakan Ulf Kristersson "ifade özgürlüğü" değerlenedirmesi yaptı. Kristersson Ama yine de saygısızlıktır." dedi.
23 Ocak 2023

İsveç Başbakanı Başbakan Ulf Kristersson, ırkçı ve İslam düşmanı Rasmus Paludan’ın Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmasının “ifade özgürlüğü” olduğunu söyledi. Kristersson buna rağmen, Paludan’ın Kur’an-ı Kerim yakmasını saygısızlık olarak değerlendirdi.

Başbakan Kristersson, sosyal medya hesabından paylaşım yapan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson “İfade özgürlüğü, demokrasinin temel bir parçasıdır ancak yasal olan, her zaman uygun olan değildir. Birçok insan için kutsal olan kitapları yakmak son derece saygısız bir davranıştır. Stockholm’de yaşananlardan rahatsız olan tüm Müslümanları anlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Başbakanı Kristersson ayrıca, “Yaşananlardan rahatsız olan tüm Müslümanlara sempatimi iletiyorum.” dedi.

Bu arada İsveç Dışişleri Bakanı Billström ise Twitter’dan paylaştığı mesajda hem provokasyonu eleştirdi hem de ifade özgürlüğü savunması yaptı.

Billström, “İslamofobik provokasyonlar dehşet verici. İsveç, geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğüne sahiptir ancak bu, İsveç hükümetinin veya benim ifade edilen görüşleri desteklediğimiz anlamına gelmez.” görüşünü paylaştı.

Paludan, Kur’an-ı Kerim’i polis korumasında yaktı.

İslam Dünyası Tepki Gösterdi

Türkiye başta olmak üzere İslam dünyası İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in emniyet güçlerinden izin alınarak ve sıkı bir polis koruması altında yakılmasına sert tepki gösterdi. Türkiye İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström’u Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak Türkiye’nin tepkisini iletti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Müslümanları hedef gösteren ve kutsal değerlere hakaret eden İslam düşmanı provokatif eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesinin hiçbir şekilde kabul edilmediği belirtildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, İsveç’te aşırı sağcı politikacı tarafından Kur’an-ı Kerim yakılmasını sert bir dille kınadı.

Öte yandan Suudi Arabistan, İran, Irak, Kuveyt, Mısır, Filistin, Senegal, Lübnan, Ürdün, Cezayir, Fas, Yemen, Pakistan, Azerbaycan da Paludan’ın provakatif eylemini sert dille kınadıklarını açıkladılar.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş