Toplum

Almanya’da Emeklilik Sistemi Değişiyor: Çift Vergilendirmeye Son

Almanya’da emekli maaşları Temmuz ayında tekrar artacak ve emekli maaşlarındaki çifte vergilendirmeye son verilecek.
27 Ocak 2023
@shutterstock

Almanya emeklilik maaşlarının çifte vergilendirilmesini kaldırmak üzere harekete geçti. Medyaya yansıyan bilgilere göre koalisyon hükümeti, emeklilik sigorta primlerinin vergiden düşürülmesine imkân tanıyacak. Bu şekilde de emeklilik maaşının çifte vergilenmesi önlenmiş olacak.

Almanya’da şu anda 20 milyon emeklinin yaklaşık dörtte birinin çifte vergilendirme ile karşı karşıya kaldığı bildirilirken, geri kalan emeklilerin yeni düzenlemelerden önce emekli olmuş ya da hiç vergi ödemek zorunda kalmayacak kadar düşük gelire sahip oldukları açıklandı.

Tam Vergilendirme 2060 Yılına Ertelenecek

Bu arada Alman hükümeti, emeklilik maaşının yüzde yüz vergilendirileceği son tarihi 2040 yılından 2060 yılına uzatacak.

Almanya’da 2021 yılında emekli olanlar, emekli maaşlarının yüzde 81’i üzerinden vergi verirlerken bu durum 2022 yılında emekli olanlarının maaşının yüzde 82’si üzerinden vergilendiriliyor. Vergilendirme oran her yıl yüzde 0,5 oranında artarak devam edecek ve 2040 yılında yüzde yüz olarak vergilendirilecek.

Koalisyon hükümeti, 2040 yılına kadar olan geçiş dönemini 2060 yılına kadar uzatacak.

Emekli Maaşları Temmuz’da Artacak

Bu arada hükümet 2023 yılı emekli maaşı artışını da açıkladı. Açıklamaya göre, Batı Almanya’daki emeklilerin maaşları 1 Temmuz 2023’ten itibaren yüzde 3.5, Doğu Almanya’daki emeklilerin maaşı ise yüzde 4.2 oranında artacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş