Toplum

Almanya’da Ders Kitaplarındaki Irkçı İçeriklere Karşı Hashtag-Aksiyonu Başlatıldı

FAIR International derneği ders kitaplarındaki ırkçı ve ayrımcı içeriklere dikkat çekmek amacıyla, Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları kapsamında 2 Nisan’a kadar devam edecek hashtag-aksiyonu başlattı.
21 Mart 2023
@Shutterstock

Almanya’da ayrımcı ve ırkçı muamele ile karşılaşanlara yardımcı olan FAIR International derneği, Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları kapsamında 2 Nisan’a kadar devam edecek bir hashtag-aksiyonu başlattı. ‘Ders kitaplarında ırkçılık’ (#RassismusImSchulbuch) başlığı altında yürütülen aksiyonda, özellikle öğrencilerin ders kitaplarında karşılaştıkları ırkçı ve ayrımcı metinleri veya fotoğrafları FAIR International derneği ile sosyal medya üzerinden paylaşılması hedefleniyor.

Toplum | 15 Haziran 2020 FAIR International Ayrımcılıkla Mücadelede Yanınızda! 15 Haziran 2020

YAYIN EVLERİNE IRKÇILIĞA İZİN VERMEYİN ÇAĞRISI

Konuyla alakalı açıklama yapan proje sorumlusu Orgun Özcan, aksiyonun amacının ders kitaplarında karşılaşılan ırkçı ve ayrımcı söylemlere veya fotoğraflara karşı farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti. Özcan, “Bu aksiyon ile öğrenciler, öğretmenler, ebeveynler ve tüm ilgililer ders kitaplarındaki örnekleri paylaşma ve görünür kılma imkânına sahip. Irkçılık ders kitaplarında ciddi sorun teşkil ediyor. Sonuç itibariyle bu kitaplar devlet kontrolüne tabi ve güvenli bilgi olduğu aktarılıyor. Ders kitaplarındaki ayrımcı ve ırkçı içerikler, çocukların öğrenme şevkini ve gelişimini kötü etkiliyor. Bu bağlamda aksiyonumuz okul ve ders malzemelerinin iyileşmesine katkı sağlamayı da amaçlıyor. Aksiyon kapsamında yayın evlerini ırkçı ve ayrımcı içeriklere izin vermeyerek özellikle çocukların gelişimine destek olmaya davet ediyorum. Karşılaşılan ırkçı veya ayrımcı içerik #RassismusImSchulbuch (DersKitaplarındaIrkçılık) aksiyonu kapsamında bizimle paylaşılabilir.” dedi.

FAIR International olarak okuldaki ders malzemeleri ile alakalı sıkça ırkçı ve ayrımcı içeriklerle karşılaştıklarını bildiren dernek çalışanı Ayşenur Dal da Camia Haber’e yaptığı açıklamada, “Yayınevleriyle bu tür olaylarda direkt iletişime geçiyoruz ve geri bildirim yapıyoruz. Çoğu zaman öğrenciler ders kitaplarındaki ırkçı ve ayrımcı metinleri okuyorlar, fotoğrafları görüyorlar fakat üzerinde durmuyorlar. Deyim yerindeyse okuyup geçiyorlar. Aksiyonumuz ile bu durumun görünür olmasını sağlamak ve bir farkındalık oluşturmak bizim için önemli.” dedi.

Aksiyon, 20 Mart’tan 2 Nisan’a kadar FAIR International derneğinin sosyal medya hesapları üzerinden devam edecek. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş