Gündem

Türkiye Cumhurbaşkanı Seçimini Yapıyor

Türkiye, cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. Seçimlerin favori adayları olarak mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet lideri ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görülüyor.
14 Mayıs 2023
Türkiye'de seçimlerde oy verme işlemleri başladı. @aa

Türkiye 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim yapıyor. Seçmen ler, Türkiye saati ile 08.00’de oy vermeye başladı. Seçimlerde oy verme işylemleri akşam saat 17.00’de sona eriyor. Saat 17.00’den sonra sadece, sandık başında bulunup, sandık kurulu tarafından tespit edilenler oy vermeye devam edebilecek.

Türkiye içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullanacak. Bu seçmenin 4 milyon 904 bin 672’i ilk kez oy verecek.

Türkiye Dışında 3.5 Milyon Seçmen Bulunuyor

Türkiye dışında bulunan Türk seçmen sayısı da 3 milyon 416 bin 98 olarak açıklanadı. Türkiye dıında yaşayan seçmenler, 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde kurulan sandıklarda oy verdi. Buralardaki oy verme işlemi 9 Mayıs’ta sona erdi. Oylar da Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edildi.

Türkiye dışındaki seçmenler Türkiye’ye gitmeleri durumunda Türkiye saati ile 17.00’ye kadar gümrük kapılarında oy larını verebiliyor.

Cumhurbaşkanı adayları

Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, kurayla belirlenen sıralamaya göre, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan’ın adı yer alacak. Ancak adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs’ta adaylıktan çekildiğini açıkladı. Pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce’nin adı pusulada yer almaya devam edecek.

28. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek üzere yapılacak Milletvekili Genel Seçimi’ne ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girecek.

Bazı siyasi partiler, “Cumhur”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Özgürlük” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime giriyor.

Bu kapsamda, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, “Cumhur İttifakı” adıyla seçime katılıyor.

“Millet İttifakı”nı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti oluşturdu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), “Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altına seçime giriyor. Anayasa Mahkemesinde açılan kapatılması istemli davada süreç devam eden HDP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime katılıyor.

Zafer Partisi ve Adalet Partisi, “Ata” ittifakı adı altında, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise “Sosyalist Güç Birliği İttifakı” adı altında seçime giriyor.

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş