Gündem

Fransa, Okullarda Uzun Elbiseler Giyilmesini Yasaklandı

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini söyledi.
28 Ağustos 2023
Fransa İçişleri Bakanı Darmanin: "Uzun etek, laikliğe karşı İslamcı biri saldırıdır." @shutterstock

Fransa’da 4 Eylül’den itibaren okullar, yeni eğitim öğretim dönemine başlıyor. Fransa Eğitim Bakanı Gabrie Attal’ın okulların açılışı öncesi TF1 televizyon yayınında yaptığı açıklamada, derslerde artık uzun elbise giyilmesine müsaade etmeyeceklerini ve bu yasağı uygulamaları için okul yönetimleriyle konuşacaklarını açıklaması, ülkede tepkileri beraberinde getirdi.

Gündem | 24 Ağustos 2023 Fransa’da Öğrencilerin Uzun Elbise Giymesi Hükümeti Rahatsız Etti! 24 Ağustos 2023

“Abaya, dini bir kıyafet değil”

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkan Yardımcısı Abdallah Zekri, Bakan Attal’ın böyle bir karardan önce dini otoritelerden görüş aldığını umduğunu belirtti.

“Abaya, dini bir kıyafet değil, bir moda biçimidir. Mağazalara gittiğinizde uzun ve bol bir elbise olan abayayı görürsünüz. Dinle ilgisi olan bir kıyafet değil.” diyen Zekri, abayanın dini simge kabul edilemeyeceğini, Bakanlıktan bu yasağın gerekçelerine ilişkin bir metin yayımlamasını beklediklerini söyledi.

“yasalara aykırı”

Zekri, hukuk üstünlüğünün bulunduğu ülkelerde bu durumun absürt kaçacağına işaret ederek, bakanın bu talebinin yasalara aykırı olduğunu vurguladı.

Paris Barosu hukukçularından avukat Asif Arif, Bakan Attal’ın açıklamalarına ironiyle karşılık vererek, “Fransa, başında Gabriel Attal adında bir İslami eğitim bakanının olduğu bir İslam Cumhuriyeti’dir. Laikliğe göre bir giysinin dini nitelikte olup olmadığına fetva verecek bir kabiliyete sahip.” ifadelerini kullandı.

“Daha önemli sorunlarımız olduğunu hatırlatırım”

Fransa’da çok takipçisi bulunan Marcel isimli X sosyal medya platformu kullanıcısı da “Gabriel Attal’ın okulların sıkıntısıyla ilgili önemli duyurular yapmak için TF1’e çıkacağını sanıyordum meğerse abayayı konuşmak için gelmiş. Daha önemli sorunlarımız olduğunu hatırlatırım.” ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

Abaya, Bakanlık raporuna da girdi

Fransa’da Eğitim Bakanlığı, okullarda laiklik ihlallerinin arttığına ilişkin raporun basın bültenini geçen hafta paylaşmıştı. Metinde son yıllarda kız ve erkek öğrencilerin okullarda abaya, tunik ve entariye benzer kıyafetler giymesiyle “laiklik ihlallerinin yüzde 150 arttığı” iddia edilmişti.

Bakanlık, bu durumu okullarda dini sembolleri yasaklayan, 2004’te yürürlüğe giren laiklik yasasına aykırı bulmuştu. (aa,c)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş