Gündem

Almanya’da Korkutan Anket: Aşırı Sağ AfD Açık Ara Birinci Parti!

Almanya’nın Brandenburg eyaletinde yapılan ankette, AfD’nin diğer tüm partileri büyük bir farkla geride bıraktığı aktarıldı.
14 Eylül 2023

Almanya’da Brandenburg’daki eyalet seçimlerine bir yıl kala yapılan güncel bir ankete göre, AfD’nin diğer tüm partileri büyük bir farkla geride bıraktığı kaydedildi. Ankette, “Önümüzdeki pazar günü eyalet seçimleri yapılsaydı, kime oy verirdiniz?” sorusunda yüzde 32’lik bir oranla AfD birinci sırada yer aldı.

AfD’de yüzde 9’luk yükseliş

Buna göre nisan ayındaki son ankete göre AfD yüzde 9’luk bir yükseliş gösterdi. Aynı dönemde diğer partiler ise benzer oranda oy kaybederken, SPD yüzde 20, CDU yüzde 18, Yeşiller ise yüzde 8’lik bir oy kaybına uğradı. FDP’nin ise yüzde 4 oy oranıyla beş puanlık barajın hemen altında kaldığı ifade edildi.

Seçmenlerin yüzde 32’i AfD’de problem görmüyor

Seçmenlerin yüzde 38’i, bir sonraki eyalet seçiminde AfD’nin hükümette yer almasında bir problem görmüyor. Özellikle AfD destekçilerinin yüzde 92’i bu fikri paylaşıyor. BVB/Freie Wähler destekçilerinin ise yüzde 37’si, CDU destekçilerinin yüzde 24’ü ve Sol Parti destekçilerinin yüzde 21’si AfD’nin hükümette yer almasını sorun etmiyor.

Yüzde 58: AfD aşırı sağ görüşten uzaklaşmıyor

Ankete katılanların yüzde 58’i ise AfD’nin aşırı sağ görüşlerden yeterince uzaklaşmadığı görüşünde. Ancak 2019’daki eyalet seçimlerinden önce bu görüşü paylaşanların oranı yüzde 77 idi.

En önemli konu ısınma yasası

Ankete katılan Brandenburglular için en fazla önem taşıyan konu yüzde 27 ile ısınma yasası ve enerji politikasıyla ilgili tartışmalar oldu. Katılımcıların yüzde 19’u öncelikle göç ve mültecilikten endişeleniyor. Bunu yüzde 14 ile Ukrayna savaşı ve yüzde 13 ile enflasyon/yükselen fiyatlar takip ediyor.

Yapılan ankette 8-11 Eylül 2023 tarihleri arasında bin 160 Brandenburg seçmeni ile görüşüldüğü aktarıldı.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş