Gündem

Almanya’da Konut Fiyatları Son 23 Yılın En Düşük Seviyesinde

Almanya’da konut fiyatları yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,9 gerileyerek, 2000’den beri en sert düşüşü gösterdi.
22 Eylül 2023
Berlin @shutterstock

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut fiyatlarına ilişkin 2023’ün ikinci çeyrek verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya’da konut fiyatları nisan-haziran döneminde 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 9,9 düştü. Böylece, konut fiyatlarına ilişkin verilerin toplanmaya başladığı 2000 yılından bu yana en sert düşüşü kaydetti.

Toplum | 13 Eylül 2023 Almanya’da Konut Krizi! İnşaat Projeleri İptal Ediliyor 13 Eylül 2023

Daire fiyatları yüzde 10 düştü

Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt Stuttgart ve Düsseldorf şehirlerinde daire fiyatları yüzde 9,8, ve bahçeli ev fiyatları ise yüzde 12,6 düştü. Bu arada, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele ediyor. Bu durum da inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomiyi yavaşlatıyor.

Almanya’da hem inşaat maliyetlerinin hem de faiz oranlarının artırması nedeniyle 2023’ün ilk yarısında apartman inşaat izinlerinde yüzde 27’lik bir düşüş olmuştu.

İnşaat projeleri iptal ediliyor

Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), 13 Eylül’de inşaat şirketlerin projelerine yönelik ağustos ayına ilişkin anket sonuçlarını yayımlamıştı. Buna göre, ağustosta şirketlerin yüzde 20,7’si projelerinin iptal edildiğini bildirdi. Söz konusu oran Temmuz ayında yüzde 18,9 olmuştu. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş