Toplum

Almanya’da 35 Yıl Çalışana Erken Emeklilik İmkanı

Almanya’da 63 yaşında emekli olabilmek için en az 35 sene prim ödenmiş olması gerekiyor. Erken emeklilikte duruma göre kesinti olabiliyor
30 Ekim 2023
@shuttersstock

Almanya’da emeklilik yaşının 67’ye yükseltilmesine rağmen 63 yaşında da erken emekli olma imkanı bulunuyor. Ancak, 63yaşında emekli olabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Almanya Emeklilik Sandığı’nın (Deutsche Rentenversicherung DRV) bilgilendirmesine göre en az 35 yıl sigorta ödeyen kişiler erken emekli olabilecekler. Ancak 35 yıl sigorta primi ödediği hâlde 63 yaşında emekli olmak isteyenlerden kesintiler yapılacak. 45 yıl sigorta ödeyenlerden ise her hangi bir esinti yapılmayacak.

Erken Emeklilikte Kesinti Miktarı

Erken emekli olunması durumunda, her ay emekli maaşından %0,3 oranında kesinti yapılıyor. Bu nedenle, düzenli emeklilik yaşından dört yıl önce emekli olunursa, emeklilik maaşından %14,4 oranında kesinti yapılacak. Bu kesinti miktarını şu şekilde izah etmek mümkün.

Eğer zamanında emekli olduğunuzda alacağınız brüt emekli maaşı 1000 Euro ise, bu zamandan iki yıl önce erken emekli olursanız, aylık maaşınızdan 72 Euro (0,3 x 24 ay) kesinti yapılır. Bu kesinti ömür boyu geçerlidir.

Emekli maaşı kesintisinin olmaması için 50 yaşın üzerindeki kişiler sigorta primlerinin ödenmediği dönemleri borçlanarak kesintiden kurtulabiliyorlar. 50 yaşın altında olduğu hâlde ödenmemiş dönemleri borçlanmak için makul bir gerekçe sunulması gerekiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş