Gündem

Müslümanlar ve Yahudiler Avrupa Adalet Divanı’nın İşyerinde Başörtüsü Yasağını Onaylayan Kararını Eleştirdi

Avrupa Adalet Divanı’nın, devlet dairelerinde başörtüsünün yasaklanabileceğine dair verdiği karar hem Müslümanların hem de Yahudilerin tepkisini çekti.
04 Aralık 2023
@shutterstock

Avrupa Avrupa Adalet Divanı’nın özellikle devlet dairelerinde amirlerin başörtüsü gibi dini işaretleri yasaklayabileceği yönündeki kararı Müslümanlarla Yahudilerin tepkisi ile karşılaştı.

Islamiq.de haber platformuna konuşan Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, Avrupa Adalet Divanı’nın dini işaretlerin görünür şekilde kullanılmasına ilişkin son kararını sorunlu bir karar olarak nitelendirdi.

Kesici: “Karar, İnşaallah Almanya’yı Etkilemez”

Kararın öncelikli olarak başörtüsü takan Müslüman kadınları ilgilendirdiğine vurgu yapan Burhan Kesici, diğer dinlerde başörtüsü kadar dışarıdan fark edilecek bir düzenlemenin bulunmadığına dikkat çekti.

Burhan kesişici Almanya’da uzun süredir Müslüman kadınlar okullarda ve resmi makamlarda başörtülü olarak çalışabildiğini hatırlattıktan sonra “Umarım bu karar Almanya’daki hukuki durumda bir değişikliğe yol açmaz.” dedi.

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek de kararın, iş yerlerine başörtüsü yasağı koymak için tam yetki veren bir karar olduğunu söyledi.

Hahambaşı Goldschmidt: “Rahatsız Edici Bir Karar”

Avrupa Hahamlar Konferansı Başkanı Pinchas Goldschmidt de Avrupa Adalet Divanı’nın başörtüsü ile ilgili kararını rahatsız edici olarak değerlendirdi.

Haham Goldschmidt Jüdische Allgemeine gazetesine yazdığı bir yazıda kararın “temel bir hak olan din özgürlüğüne yönelik bir saldırı” olduğunu belirtti.

Her ne kadar dava, asıl olarak Müslüman kadınların başörtüsüyle ilgili olsa da, Avrupa’daki Yahudiler bakımından “ikincil zarara” yol açacağını gündeme getiren Hahambaşı Goldschmidt, “Eğer dini semboller, Avrupa’daki büroların arka odalarında bile en yüksek mahkemenin onayıyla yasaklanıyorsa, bu bizim için de geçerlidir.” İfadelerini kullandı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş