Gündem

CDU Başkanı’ndan “Noel Ağacı Satın Almayanlara Vatandaşlık Verilmesin” İması

Almanya’da CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Noel ağacı satın almanın Alman egemen kültürün bir parçası olduğunu ifade etti. CDU'dan daha önce yapılan açıklamada da sadece Alman egemen kültürüne bağlı olanların vatandaşlık alabileceği açıklanmıştı.
21 Aralık 2023
@shutterstock

Almanya’da Hristiyan Demokratlar partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, noel ağacı satın almayı Alman kültürünün merkezlerinden bir parça olarak kabul ettiğini belirtti.

Merz, Funke Mediengruppe gazetesine verdiği demeçte, “Eğer bir egemen kültürden (Alm. Leitkultur), yaşama biçiminden bahsediyorsak, o zaman bana göre Noel’den önce bir Noel ağacı satın almak da buna dahildir.” diye kaydetti.

“bir çoğu için problem olması beni biraz şaşırtıyor”

Friedrich Merz, bunun, nesiller boyunca aktarılan, çocukların da benzer bir şekilde aktaracağı Hristiyan kültürel kimliğin bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Merz sözlerinin devamında, “Bunu bu şekilde söylememizin bir çoğu için problem olması beni biraz şaşırtıyor.” ifadelerini kullandı. Merz din özgürlüğünün de yine baskın kültürün bir parçası olduğunu vurguladı.

“Sadece egemen kültürümüze bağlı olanlar vatandaşlık alabilir”

CDU, bir buçuk hafta önce federal hükümete geri dönmeyi amaçladığı dördüncü temel programının taslağını sundu. Programda, entegrasyon ve göç konuları geniş bir yer alırken, CDU, “Egemen kültür noktasında cesaret” çağrısında bulundu. Bu noktada program taslağında, “Sadece baskın kültürümüze bağlı olanlar, entegre olabilir ve Alman vatandaşlığını alabilir” ifadeleri yer aldı.

“önce entegrasyon sonra vatandaşlık”

Friedrich Merz daha önce de tepki çeken açıklamalrda bulunmuştu. Son olarak Alman vatandaşlığına geçiş için İsrail’in varoluş hakkını tanıma şartının getirilmesini istemiş, vatandaşlığa hızlı geçişlerin durudurulması gerektiğini savunmuştu. CDU olarak Mevcut koalisyon hükümetinden farklı bir şekilde, “önce entegrasyon sonra vatandaşlık” prensibine göre hareket etmek istediklerinin altını çizmişti.

“Alman Vatandaşlığına Kabule ‘İsrail’in Varoluşunu Tanıma’ Şartı Gelmeli”

CDU’nın uygulanmasını istediği vatandaşlığa geçiş şartları arasında, “İsrail’in varoluş hakkını tanıma” talebi de yer alırken, Merz, bu şart ile ilgili, “Bunu imzalamayanın Almanya’da yeri yok.” ifadelerini kullanmıştı.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş